Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Roman som inte skäms för sina idéer

Thomas är den kloke dåren som ser igenom samhällskulisserna. Eva-Lotta Hultén gillar Dave Eggers idéroman.

Thomas kidnappar den ena personen efter den andra och för dem till en övergiven militäranläggning på kaliforniska kusten. Han gör det i sin jakt efter svar. Det första offret är en gammal studiekamrat, en astronaut som aldrig fått åka ut i rymden. Hur kan det komma sig att denne alltigenom lyckade och ambitiöse man inte fått leva ut sin fulla potential? 

Hans svar leder Thomas till kidnappning nummer två, av en före detta kongressledamot. Vidare hämtar han sedan en av sina gamla lärare, sin mamma, en polis, en sjukhusadministratör och en kvinna han blivit förälskad i.

Hela boken består av de dialoger han för med dem, och både hans egen livshistoria och en bild av det amerikanska samhället växer fram. Vad är det som orsakat den psykiskt sjuke barndomsvännen Dons död? Hur kan det komma sig att det finns närmast oändligt med pengar till militären, men inte tillräckligt för viktiga samhällsuppgifter? Hur kan enskilda människor ha så litet värde att ingen bryr sig när de får sina liv förstörda? Vad händer när politiken som förs saknar nyanser? Bokens titel Era fäder, var är de? Och profeterna, lever de kvar än? är hämtat från ett stycke med religionskritik.

Jag kommer att tänka på både Dostojevskij och Antoine de Saint Exupérys Den lille prinsen. Huvudpersonen Thomas är den kloke dåren, den naive frågeställaren, den moraliske brottslingen. Han är totalt oförmögen att skapa vettiga relationer till andra människor men ser samtidigt igenom samhällskulisserna och ifrågasätter bygget därbakom.
För sin förra bok The Circle, fick Eggers en del kritik för att överdriva och vara övertydlig. Visst kan man störa sig på de ibland plakatartade ståndpunkter som såväl Thomas som några av hans offer framför, eller på att karaktärerna är så förmögna att säga klarsynta saker om sig själva, Thomas eller samhället. Men jag vill påstå att det är en helt avsiktlig tydlighet. Det här är en idéroman som inte skäms för sina idéer. Jag gillar det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.