Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Rolling Stones trummis Charlie Watts är död

Rockvärlden är i sorg. Rolling Stones legendariske trummis Charlie Watts har avlidit. Det uppger hans agent för nyhetsbyrån AFP. Charlie Watts blev 80 år.
– Ett sorgligt besked att få, säger stjärnkocken och krögaren Leif Mannerström som gästades av Rolling Stones i Göteborg flera gånger.

Så sent som för några veckor sedan tvingades Charlie Watts tacka nej till Rolling Stones stundande USA-turné på grund av sjukdom.

Då var det oklart hur illa hälsoläget var för stjärnan. I ett uttalande från bandet uppgavs att Charlie Watts genomgått en lyckad medicinsk behandling men att han behövde vila och återhämtning och därför inte kunde vara med på den krävande turnén.

Trummade i Stones sedan 1962

Charlie Watts, som fyllde 80 år i juni, har varit medlem i Rolling Stones sedan bandet bildades 1962.

USA-turnén ”No filter tour” var ursprungligen planerad till 2020 men fick ställas in på grund av pandemin. Turnén sköts fram till 2021 och skulle inledas den 26 september i St Louis och avslutas i Austin den 20 november.

När Charlie Watts tackade nej var tanken att Steve Jordan skulle vikariera för honom. Vad som händer med turnén efter dödsbudet är oklart.

Bandet: ”En av de bästa”

Under tisdagen kommenterade Rolling Stones det sorgliga beskedet på sitt Twitterkonto:

”Det är med en oerhörd sorg vi meddelar att vår älskade Charlie Watts har avlidit. Han lämnade oss tidigare under dagen på ett sjukhus i London, omgiven av sin familj. Charlie var en älskvärd make, pappa, morfar och farfar och även bandmedlem i The Rolling Stones, en av de bästa trummisarna i sin generation.”

På scenen var det förstås frontfigurerna Mick Jagger och Keith Richards som dominerade i Stones, men betydelsen som Charlie Watts trumspel hade för gruppen är omvittnat, enkelt, stabilt och med en egen utvecklad teknik. I nästan 60 år såg han till att Rolling Stones höll takten.

– Charlie är motorn, förklarade gitarristen Ronnie Wood i dokumentären "Tip of the tongue".

Som trummis huserade Charlie Watts längst bak – men även utanför scenen höll han sig gärna i bakgrunden och beskrevs ofta som gåtfull. En välklädd stilikon som älskade jazz. Charlie Watts var heller inte lika utsvävande som sina bandkamrater. Han var gift med Shirley Ann Shepherd sedan 1964 och hans alkohol- och drogintag har åtminstone på ytan varit betydligt mer begränsat än kollegornas.

LÄS MER: Med Charlie Watts borta finns inte längre The Rolling Stones

Träffades flera gånger

Leif Mannerström, stjärnkock och krögare träffade Charlie Watts och de andra medlemmarna i Rolling Stones flera gånger när bandet gästade hans dåvarande restauranger i Göteborg, Johanna och Sjömagasinet.

– Ett väldigt tråkigt besked att få. Jag träffade bandet vid ett flertal tillfällen när de var i Göteborg för konsert. Jag brukade få ett samtal från Tomas Johansson på dåvarande EMA-telstar samtal när de var på gång. De visste att vi skulle ta hand om dem på rätt sätt, avskilt och med god mat och dryck, säger han och fortsätter:

– I yngre dagar var de väl som en annan, lite vilda av sig. Men det där slipades bort med åren, de blev gentlemän som alltid var artiga och trevliga och noga med att tacka för sig, säger Leif Mannerström.

Han har många minnen från mötena i Göteborg – och särskilt ett som sticker ut.

– De bodde på Park på Avenyn och skulle till Johanna som låg i Brunnsparken. Men utanför hotellet väntade massor av fans och journalister och det fanns inte en chans att ta sig ut genom entrén.

Tricket blev en täckt gammal möbelbuss. Medlemmarna i Stones med följe och livvakter slussades ner i hotellgaraget och in den gamla möbelbussen som utan uppmärksamhet lugnt kunde rulla ner till restaurangen.

– Där stod den sen hela kvällen medan killarna var inne och åt. Om jag inte minns fel fick bussen böter...

På sociala medier var det många artister som ville hedra Charlie Watts.

Ringo Starr, trumslagarkollega hos konkurrenten The Beatles, skrev på Facebook:

”Gud välsigne Charlie Watts. Vi kommer att sakna dig, mannen. Fred och kärlek till familjen.”

Charlie Watts

Född: 2 juni 1941 i London.

Död: 24 augusti 2021 i London.

Känd som: Trummis i The Rolling Stones i 59 år.

Bakgrund: Började i unga år lyssna på jazz, bland annat Jelly Roll Morton och Charlie Parker. Fick sitt första trumset 1955 och brukade öva på det genom att trumma till de jazzskivor han ägde.

Charlie Watts gick på konstskola och arbetade som grafisk designer samtidigt som han då och då spelade med lokala band.

Ett avgörande skedde 1962. Då träffade han Brian Jones, Ian Stewart, Mick Jagger och Keith Richards 1962 och tackade efter en tid ja till att spela trummor i bandet Rolling Stones. Resten är historia.

Vid sidan av jobbet som trummis i bandet bidrog Watts också med grafisk konst och seriestrippar till tidiga Rolling Stones-album, exempelvis "Between the buttons".

Hans egen musiksmak låg egentligen närmare jazzen än rocken – och han hade också en liten, men naggande god solokarriär. På 1970-talet var han med i Stones-pianisten Ian Stewarts band boogiewoogieband Rocket 88 och på 1990-talet släppte han en rad coveralbum med det egna bandet Charlie Watts Quintet.

Källa: TT/GP

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.