1/3

Roger Pontare döms till fängelse – körde rattfull

Artisten Roger Pontare greps av polis på E4:an mellan Umeå och Ö-vik efter en kväll med mycket alkohol. Nu döms den 71-årige artisten till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

En lördag i januari vaknade artisten Roger Pontare, 71 år, på ett hotellrum i Umeå. Natten innan hade han druckit en större mängd alkohol. Ändå satte han sig bakom ratten för att köra hem.

Ett vittne noterade att bilen vinglade betänkligt. Roger Pontare ska också ha kört in i en refug, kört upp på en trottoar samt kört mot enkelriktat.

Därefter stoppades Roger Pontare av polis på motorvägen mellan Umeå och Örnsköldsvik. Enligt polisutredningen hade han då närmre 1,7 promille i blodet, skriver tidningen Expressen.

Den folkkäre artisten döms nu av Ångermanlands tingsrätt till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Kände att han ”måste ta en chansning”

I sin dom skriver tingsrätten om Roger Pontare:

”Han var medveten om mängden alkohol som han hade förtärt, men kände trots detta att han måste ta en chansning. (…) Med hänsyn till vad som framkommit i målet finner tingsrätten att det saknas utrymme för att välja något annat straff än fängelse. Straffets längd bestäms till två månader.”

I en intervju i SVT efter rättegången säger artisten så här:

” Jag snuddade ju vid tanken av att ta och lugna mig ett tag och inte sticka i väg som jag gjorde, men i övrigt så var det alldeles för starka krafter som sa till mig att chansa och fara hem.”

Inte första gången artisten kör rattfull

Roger Pontare har deltagit i deltagit i Melodifestivalen vid flera tillfällen. 1994 vann han med sånger ”Stjärnorna” och år 2000 med låten ”När vindarna viskar mitt namn”.

2017 medverkade Roger Pontare i Melodifestivalen med låten ”Himmel och hav”, men blev utslagen i deltävling nummer två i Malmö.

Året därpå tävlade artisten också i programmet ”Stjärnornas stjärna” på TV4 där han kom på sjätte plats.

2020 blev Pontare, som i detta sammanhang kallas ”mannen från vidderna”, invald i Melodifestivalens Hall of fame för ”sina starka sceniska uttryck, inte minst i vinnarbidraget ’När vindarna viskar mitt namn”.

Det är inte första gången Roger Pontare kör påverkad, skriver SVT. Redan för 15 år sedan blev han av med körkortet efter att ha kört med 0,62 promille i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri är 1,0 promille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.