Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Då 86-årige Jerry Lee Lewis håller tal på Country music hall of fame i Nashville, där han blev invald som medlem 17 maj 2022 .  Bild: Mark Humphrey
Då 86-årige Jerry Lee Lewis håller tal på Country music hall of fame i Nashville, där han blev invald som medlem 17 maj 2022 . Bild: Mark Humphrey

Rockikonen Jerry Lee Lewis lever trots falsk dödförklaring

Amerikanska TMZ dödförklarade under onsdagen felaktigt Jerry Lee Lewis. En rad andra medier valde därefter också att rapportera om hans död. Den 87-årige rockikonen lever vidare i Memphis och TMZ ber nu om ursäkt för sin miss.

Jerry Lee Lewis räknas som en av rockn’rollens pionjärer, allra mest känd för låtar som ”Great balls of fire", "Breathless", och "High school confidential".

Han föddes 1935 i Ferriday, Louisiana och har haft en lång, framgångsrik karriär som sångare och pianist. 1956 reste han till Memphis, Tennessee där han provspelade för etiketten Sun records. Snart kom han att profilera sig både som soloartist och som kompmusiker till andra artister som Carl Perkins och Johnny Cash.

Han samarbetade tidigt också med Elvis Presley.

Vid pianot är Jerry Lee Lewis känd som en riktig showman, och har många gånger gått loss på tangenterna med ”hela kroppen” – inklusive knytnävar, armbågar och fötter. Med sin väldigt speciella stil och sitt sound har han genom åren kommit att influera generationer av både pianister och sångare.

De genrer han främst förknippas med förutom rock är rockabilly, country, gospel och honky-tonk.

Stjärnans talesperson kallar tipset för ”ren bullshit”

Under onsdagen uppgav det amerikanska medieföretaget TMZ felaktigt att rockstjärnan Jerry Lee Lewis var död. Senare tog de tillbaka uppgiften, och ber nu om ursäkt för den felaktiga publiceringen.

Som förklaring till den allvarliga journalistiska missen uppger medieföretaget att de blivit lurade av en person som påstod sig vara stjärnans representant.

En rad medier hann dock rapportera om dödsfallet med TMZ som källa innan det fatala misstaget uppdagades.

En talesperson för Jerry Lee Lewis management har kommenterat missen i brittiska Independent: ”Han lever. TMZ rapporterade felaktigt efter att ha litat på ett anonymt tips som var ren bullshit”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.