Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Wanloo: Rocka fett alla woka ungdomar därute!

GP:s krönikör Johan Wanloo är hellre woke än inte, men varnar för att låta sin vardagsaktivism bli ett frikort att känna sig förmer.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ordet woke har sitt ursprung i afroamerikansk kultur och i sin allra enklaste och bredaste mening betyder det att man har blivit medveten om sociala orättvisor och kämpar mot dem.

Med uppenbar risk att låta närmast kosmiskt vit och medelålders känner jag spontant att det är jättebra. Rocka fett alla woka ungdomar därute. Helt seriöst ser jag mig självklart hellre som woke än inte. Hellre en godhetssignalerande PK-fjant än nån som jagar upp sig för att man inte får kalla chokladboll för det där andra längre.

Men självklart kan folk förstås aldrig skärpa sig. Som man säger till barnen när de rivit ner femtiotummaren: “Detta är anledningen till att vi aldrig kan ha fina saker!”

LÄS MER: Gud förbjude att jag någonsin blir bäst

För när vissa människor tar aktiva beslut att leva lite mer ansvarsfullt är det som de glömmer hur man uppför sig. Berusade på sin egen förträfflighet är det plötsligt fritt fram att väsa “kött är mord” till en fullständig främling.

Den senaste tiden är det framförallt klimatet som tagit fram det värsta ur folk. Det är inte konstigt. Larmrapporterna duggar tätt och revideras hela tiden.

– Ojdå hoppsan det verkar som haven, själva förutsättningen för allt liv, värms upp mycket snabbare än vi trodde. Sov gott.

Folk är rädda på riktigt och anpassar sin livsstil därefter. De har blivit klimatwoke. Bara häromveckan kom rapporter om hur inrikesflygandes minskat kraftigt under 2018. Dels är det ett tecken på en kommande lågkonjunktur men det är också uppenbart att den gångna sommaren fått folk att inse att det är på allvar nu.

Det hade varit så bra om vi kunnat låta det stanna där.

LÄS MER: Göteborg åt upp och spottade ut Stureplan

Men naturligtvis finns alltid de som ser sin vardagsaktivism som ett frikort att känna sig förmer. Jag ser dagligen hur folk lägger ut bilder från resor på sociala medier varpå gränslöst beskäftiga människor kommenterar “Nja, hur tänker du klimatkompensera det här?”

“Hur tänker du själv?” borde jag, om jag valde att använda klimatwokeheten som ett vapen, fråga. Varför sitter du vid en dator som slukar el och kommenterar vad andra gör? Eller gör du det på en telefon monterad av slavar programmerad att bli obrukbar efter några år? Varför har du barn? Varför köper du din mat i affären istället för att odla den på en självförsörjande gård i skogen? Varför är du inte Brasilien och stoppar avverkningen av regnskogen?

LÄS MER: Det är mitt fel att dagens unga är moralister

Det är därför de mörka krafterna riskerar att vinna. De är iallafall ärliga. När det pratas om föroreningar skryter de om hur mycket de flyger. När det pratas om hur farlig köttkonsumtionen är för miljön lassar de fler korvar på grillen. När förment goda människor ser sina gärningar som ytterligare ett tillfälle att sätta sig på andra bjuder de snarare in till att sjunka deras nivå. Häng med oss! En chorizo på det?

Det är svårt att leva som vuxen. Inte får man gegga ner sig i de enkla lösningarnas tanklösa gyttjepöl och inte heller fnysa föraktfullt från sin von oben-häst.

Tänk om man kunde utvinna kraften ur folks känsla av moralisk överlägsenhet. Då hade jordens alla energiproblem varit lösta för länge sedan.