Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Laul upprörs över Emanuel Karlsten åsikt om att fotbollsbronset borde firas i Stockholm. Bild: Josefine Laul, Henrik Brunnsgård
Robert Laul upprörs över Emanuel Karlsten åsikt om att fotbollsbronset borde firas i Stockholm. Bild: Josefine Laul, Henrik Brunnsgård

Robert Laul: Karlsten drar fokus från landslagets prestation

Aftonbladets Robert Laul tycker att Emanuel Karlsten drar fokus från prestation och resultat när han pratar om var bronset borde firas: "Om jag träffat honom på gatan direkt efter att jag läst hans text hade jag riskerat att slänga en halv special på honom".

Emanuel Karlstens inlägg provocerar mig in i märgen. Är jag överkänslig – eller är han en simpel provokatör? Det är ju inte så att svenska landslaget firades i Smålandsstenar, vi pratar om Göteborg, Sveriges framsida och fotbollens huvudstad sedan länge. Här ligger damernas hemmaarena Gamla Ullevi.

I just det sammanhanget kan Malmö ses som porten mot Europa, Zlatans stad, medan Stockholm – där Karlsten ville förlagt festen – snarare är att betrakta som en rysk provins.

Oavsett vilket: folkets lag hör hemma i hela Sverige! Men just när alla är som gladast och bronset ska firas då ventileras detta icke-problem som tar fokus från prestation och resultat – och från ett fotbolls-VM som förändrade världen. Om jag träffat Emanuel Karlsten på gatan direkt efter att jag läst hans text hade jag riskerat att slänga en halv special på honom.

LÄS MER: Bronset borde firas i Stockholm – inte Göteborg

Nu har jag lugnat mig och kommit på bättre tankar, men undrar uppriktigt: märkte Emanuel Karlsten att världen förändrades? Den förändrades sommaren 2019 och kommer aldrig mer att bli sig lik. De som förändrade den hade slitit för det länge.

Det skedde inte i Almedalen. Inte i något allvarstyngt parlament eller vid ett ödesmättat presidentval. Det var inget forskningsgenombrott presenterat i en ansedd vetenskapstidskrift, ingen förödande naturkatastrof eller omfattande olycka. Det var, som så ofta när historien verkligen förändras, ett krig som tog slut.

Under den här månaden i Frankrike blev världens viktigaste kvinna större än världens mäktigaste man.

Men inte den sortens krig som upphörde genom freden i Versailles 1919 eller på segerdagen 1945 då mänskligheten vaknade upp till en ny era med nya spelregler och nya kartor. Sommaren 2019 utkämpades striden i Montpellier. Nice. Valenciennes. Paris. Lyon. Reims. Le Havre. Grenoble. Rennes. Det skedde på Stade de la Mosson, Allianz Riviera och Parc de Princes för att nämna några av arenorna där fotbolls-VM har spelats.

Hur vet man att något verkligen har förändrats? Går det att veta innan det är bekräftat via statistik, nya lagar eller konkreta politiska beslut? Jag tror det.

Allt börjar ju alltid med en känsla. I det här fallet en känsla av något elementärt. Ohejdbart. Definitivt. Sommaren 2019 riktades hela världens blickar samtidigt mot fotbolls-VM i Frankrike. Dam-VM var epicentrum för världens största idrott och kulturyttring.

En ljuslilaskimrande kalufs är numera en del av vårt kollektiva minne. När vi minns 2019 så minns vi VM i Frankrike och Megan Rapinoe på samma sätt som vi minns Diego Maradona och VM i Mexiko 1986. Med hela denna värld som åhörare förklarade Megan Rapinoe för Donald Trump hur det skulle bli framöver och vad som skulle hända sedan.

Under den här månaden i Frankrike blev världens viktigaste kvinna större än världens mäktigaste man.

För en månad sedan var Megan Rapinoe en kvinna av kött och blod, hon kunde bli ignorerad och krossad. Idag är hon mer än en människa: Megan Rapinoe är en symbol, incorruptible, everlasting - en legend.

Det går inte att dra tillbaka klockan den här gången. Historien är redan skriven. Bakom Megan Rapinoe går en lång rad spelare – inklusive alla de svenska bronshjältarna – som ingen längre kommer att kunna trampa på, skämta om eller vinna billiga poänger på genom att starta meningslösa debatter som tar fokus från idrottsliga prestationer och beundransvärda resultat.

De är för stora för det nu.

Robert Laul är sportjournalist på Aftonbladet och enligt egen utsago göteborgare i själ och hjärta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.