Robert Gustafsson redo flytta in på Rondo


– Jag älskar musik och är så oerhört tacksam för Rolandz, säger Robert Gustafsson inför premiären.

ANNONS
|

Robert Gustafsson kommer till mötet med andan i halsen och det tar en stund innan axlarna sjunker ner. Det är mycket som ska klaras av den här dagen trots att det är långt kvar till premiären på Rondo. Den 27 september tar han med sig sitt dansband Rolandz och dessutom några av sina mest folkkära "gubbar" för att ställa till med krogshow.

Som Roland och hans band har han tidigare i år haft framgångar i Melodifestivalen, ett perfekt skyltfönster för den kommande showen. Men Robert Gustafsson trivdes inte i den så kallade "mellobubblan".

– Jag tyckte det var jobbigt, det där spelet mellan artister och media som man förväntades vara med i, säger han nu.

ANNONS

Gustafsson sätt att hantera situationen var att gå helt upp i sin figur, den blyge Roland som blir full av självförtroende när han är på scenen. Något som i sin tur väckte både förvirring och frustration hos schlagerreportrarna.

Tar musiken på fullt allvar

För Robert Gustafsson, och övriga medlemmar i Rolandz, är musiken något man tar på fullt allvar. Något annat vore förstås omöjligt, ingen skulle orka alla timmar i turnébuss med en ironisk grimas som brasklapp.

– Jag älskar musik och är så oerhört tacksam för Rolandz. Att få stå på scen med så rutinerade musiker och verkligen få vara i musiken och känna det där flytet är fantastiskt. Dessutom tycker jag att vi gör något som saknas i det svenska musiklivet, säger Robert Gustafsson som tycker mycket om det ihärdiga kuskande mellan städer och samhällen som vanligtvis hamnar utanför de stora artisternas turnéplaner.

LÄS MER:Robert Gustafsson briljerar i GW:s nya dramaserie

– Responsen vi får är fantastisk. Det har hänt att vi är inbokade på ett folkets hus eller någon teaterlokal långt uppe i norr och när vi lastat ur har det varit helt mörkt och öde. Sedan, när det börjar närma sig spelning, dundrar det plötsligt in folk på snöskoter från alla möjliga håll och så blir det världens ös. Jag älskar det, säger Robert Gustafsson som skickar en tacksamhetens tanke till de som åkt före på svenska landsvägar.

ANNONS

Hyllar Lill-Babs och Jerry Williams

– Jag har en otrolig respekt för legendarer som Lill-Babs och Jerry Williams som bara körde på år efter år och som alltid levererade en bra show.

Det är ju två namn som också gjort ett antal krogföreställningar och även inom det skrået inspireras Robert Gustafsson.

– Många av dagens krogshower är ju självbiografiska, det här är något annat. Vi presenterar det som Rolandz, men några av mina gamla gubbar dyker upp. Det är nästan ett måste, konstaterar Robert Gustafsson som blixtsnabbt kan växla mellan Weiron i Ottan, Tony Rickardsson och Kapten Klänning.

Att det är just de figurerna som blivit långlivade förklarar Robert Gustafsson med att deras egenskaper, till skillnad från en del andra som först dök upp i Nile city, inte är fjättrade av tidsmarkörer.

"Jag lyssnar efter små egenheter hos människor"

– Inga jämförelser i övrigt men tittar man Helan och Halvan, som jag återvänder till hela tiden, så finns grundläggande, mänskliga egenskaper i deras relation som gör att man som publik känner igen sig trots att filmerna är gamla. Som skådespelare, och komiker, är det något sådant man letar efter, säger Robert Gustafsson för att sedan i detalj återberätta en gammal sekvens där Helan och Halvan hamnar i finkan.

Nu är det inte bara i gamla dvd-boxar med Oliver Hardy och Stan Laurel som Gustafsson hittar bränsle till sin egen utveckling. Han ägnar en hel del tid åt att lyssna och iaktta människor omkring sig.

ANNONS

– Jag tittar på hur människor rör sig, men allra mest lyssnar jag på hur de pratar. De flesta av oss har små egenheter som man som komiker kan plocka upp och förstärka. Det där är en vana som jag nog aldrig kommer att sluta med.

FAKTA: Robert Gustafsson

Ålder: 53 år

Bor: Stockholm

Familj: Hustrun Lotta och två vuxna söner.

Aktuell: Med krogshowen Rolandz på Rondo som spelas mellan 27 september och 15 december. Syns också i hyllade Leif GW Persson-dramat Det som göms i snö på Kanal 5.

ANNONS