Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Risk för fel fokus på designåret

I år är det design som gäller. Ett D har trillat på mage och bjuder med tjocka röda läppar in Sveriges befolkning till mässor och utställningar. Den tättskrivna pdf-listan från Svensk Form är på tjugotvå sidor och visar bredden i projektet:
En ny spårvagn presenteras i Göteborg, i Kalmar är det Ljusår och i Borås ska allmänheten samlas för världens största designkurs - alla kan plocka ut fem högskolepoäng när examinationen sker på stora idrottsarenan.

Det är regeringen som beslutat att formgivningen ska uppmärksammas. Man vill lyfta fram sju prioriterade områden som annars skulle ha gått oss förbi. Till exempel "Arbetsliv och design" och "Offentlig upphandling". Syftet är att stärka designens ställning här hemma likväl som i utlandet. Det är viktigt med exportinkomster. Med praktiskt formgivna stolar och nyskapande lösningar för trångbodda hem. Och kanske kan vi ta itu med en del av våra sociala problem när vi ändå håller på?
Tidskriften Form har i årets första nummer riktat sökljuset på organisationen DAC, Design Against Crime, som finansieras av den engelska regeringen. Från början ett forskningsprojekt med beteendevetenskaplig inriktning som efterhand har utvecklats till att syssla med mer praktiska frågor. Hur hindrar man någon från att stjäla handväskan när man sitter på ett café? Man formger givetvis en stol med möjligheter att låsa fast väskan under skinkorna. Hög kriminalitet i sjabbiga områden kan med hjälp av lite god vilja och en massa pengar byggas bort. Och ansvaret för det stora antalet mobiltelefonstölder går att spåra tillbaka till företagen som tillverkar dem. Ju fler mobiler som är i omlopp, dess högre inkomster för tillverkarna.

DAC arbetar med social formgivning som sägs gynna utsatta människor. Och på frågan om de i själva verket inte bara är ett stöd för den rådande samhällsordningen svarar en av förgrundsgestalterna, Mike Press, följande: "Visst, somliga av våra projekt går ut på att skydda ägodelar och egendomar. Men alla äger saker. Inte bara rika människor." Och för att hindra de kriminella horderna från att rycka Rolexklockan från en oskyldig medborgares handled föreslår Mike Press att sätta just - press - på tillverkarna: "Tillsammans med andra kan du kräva av företagen att de lägger in ett brottsförebyggande tänkande i produkterna."
Som tur är har den svenska regeringen inte satt upp "Brottsförebyggande formgivning" på sin lista över prioriterade områden under Designåret. Men misstanken finns där trots allt, att man genom försöken att "öka medvetenheten om vad form och design kan bidra med i ett samhällsperspektiv" rör sig bort från komplicerade och grundläggande frågor om maktfördelning och social rättvisa och i stället lägger fokus på frågor som med brist på omskrivningar skulle kunna kallas - kosmetiska.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.