Felaktigt och historielöst.
Felaktigt och historielöst. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rimligt att Rooney svarar på kritiken om antisemitism

Eftersom Sally Rooney väljer bort israeliska bokförlag till stöd för BDS-rörelsen bör hon svara på om hon håller med dem om att Israel ska upphöra som judisk stat, skriver Johanna Schreiber i sin slutreplik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Johannes Björk är sorgligt historielös när han raljerar över att hebreiska är ett mångtustenårigt språk som inte är att förknippa med ”en 70 år gammal nationalstat”. Modern hebreiska som används i översättningar av populärlitteratur började utvecklas först i slutet av 1800-talet, efter att det som i dag benämns som bibelhebreiskan dött ut som talat språk ungefär år 100.

Björks påstående om att Sally Rooney väljer bort förlaget Modan på grund av den övriga utgivningen är direkt felaktig. I ett uttalande som gjordes av Rooney på tisdagseftermiddagen förklarar författaren att hon väljer bort alla Israel-baserade bokförlag eftersom hon anslutit sig till BDS-rörelsen (Global Boycott, Divestment and Sanctions). Eftersom ett av BDS uttalade mål är att Israel ska upphöra att existera som judisk stat är det rimligt att ställa sig frågan om huruvida Rooney håller med rörelsen på den punkten.

ANNONS

I samma uttalande som nämns ovan skriver Rooney att hon skulle bli stolt om det gick att hitta ett sätt för henne att låta romanen översättas till hebreiska om hon kan göra det i enlighet med BDS riktlinjer. Kort därefter erbjöd sig det svenska bokförlaget Ruin att stå för utgivningen.

Det återstår att se vad som är viktigast för Rooney: att tillgängliggöra sin litteratur för så många människor som möjligt, eller att fortsätta ägna sig åt plakatpolitik.

Läs fler inlägg i kulturdebatten om Sally Rooney:

LÄS MER:Det står Sally Rooney fritt att tacka nej till israeliska förlag

LÄS MER:Sally Rooney måste förklara sig för världens judar

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS