Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rigmor Gustafsson fann tid för egna låtar

Rigmor Gustafsson dumpade sin gamla repertoar i Istanbul. Nu är det bara nytt som gäller. Och för första gången bara hennes egna låtar.
I skarven mellan konsert i Örebro och intervjuer i Karlstad inför konserterna i Göteborg stannar Rigmor Gustafsson upp ett ögonblick för att ge en lägesrapport över telefonen. Den värmländska sångerskan har ett späckat schema och har varit ute på turné sedan början av september.
I bagaget har hon nya skivan Alone with you, hennes fjärde på tyska bolaget ACT. De tidigare har varit tolkningar av andras låtar, men nu har hon för första gången skrivit all musik själv och även de flesta texterna. Det färgar av sig på repertoaren.
- Vi har bytt ut allt och spelar enbart materialet på nya skivan, vilket är jättekul. Men lite läskigt också. Vi gjorde det sista gigget med det gamla materialet i Istanbul och det var så fruktansvärt kul. Det kändes som om det fanns massor kvar att utveckla och att vi kunde fortsatt hur länge som helst. Men någon gång måste något nytt in, så nu kör vi, säger Rigmor Gustafsson.
Att enbart spela sådant som publiken inte har hört tidigare innebär ett visst risktagande, medger hon.
- Visst är det det. Jag har märkt på de konserter vi haft att människor nog förväntar sig att höra någon Bacharachlåt eller så som de känner igen. Men det har gått väldigt, väldigt bra hittills och jag är jätteglad för det, säger hon med värmländskt eftertryck.
Nu ska hon och kvartetten spela två kvällar på Nefertiti och ge ytterligare några konserter kors och tvärs i landet. Sedan blir det en knapp veckas paus innan hon inleder nästa turné, då tillsammans med Norrbotten Big Band.
- Jag fortsätter att turnera även i januari och februari i Tyskland, Österrike och Schweiz. Jag trivs väldigt bra med tillvaron just nu och hoppas att jag kan fortsätta så här. Sedan blir det väl en ny skiva också, men det hoppas jag dröjer något år åtminstone. Jag har gjort så många skivor på sistone, säger hon och skrattar.
Musiken har alltid kommit till henne utan att hon har behövt leta efter den. Hon har alltid känt sig lugn över att melodierna ska uppenbara sig, de finns i ett naturligt flöde.
Däremot har det gått lite trögare att skriva texterna. De har känts som svåröverstigliga hinder. Men så förra sommaren bestämde hon sig för att verkligen ta sig tid för dem. Hon sa nej till allting annat under två höstmånader och satte sig ned för att skriva. Låtarna växte fram i främst Värmland där hon varvade det musikaliska hantverket med långa promenader och meditation på hästryggen.
- Det var inte så kämpigt och ångestfyllt som jag trodde att det skulle vara med texterna. I stället var det en väldigt skön känsla när jag hade satt mig ner och bestämt mig för att inte resa mig igen förrän jag fått något klart. Det fungerade. Och den kreativa processen är väldigt välgörande.
Att hitta på historier är dock inte Rigmor Gustafssons melodi. Hon säger att allt utgår från henne själv, att hon främst försökte få till texter som hon tycker är kul att sjunga.
- Orden ska vara bekväma. Det ska gå ihop rytmiskt och kännas skönt och lustfyllt att sjunga, även om det är en sorgligt text. Det gällde att hitta den kombinationen och jag tycker att jag har lyckats. Kanske är det inte något som någon annan kan höra, men jag känner så och det är jag väldigt glad för.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.