Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rickard Söderberg.

Rickard Söderberg vill göra opera för folket

Opera blir folkligt i Let's dance-aktuelle tenoren Rickard Söderbergs nya radioprogram Operahuset i P2.

– Det är en dröm att få göra ett program om opera, säger Rickard Söderberg när GP når honom över telefon, i full färd med att översätta texter till operetten Glada Änkan; hans kommande projekt som ska sättas upp på Ystads Teater i sommar.

Men först ska han tävla klart i Let's dance, och hinna starta upp ett nytt Operamagasin i P2 i Sveriges Radio.

– Det kommer att skilja sig ifrån andra P2-program. Alla som är nyfikna på opera är välkomna. Även om jag själv är en nörd, och alla mina gäster är operanördar, så behöver inte lyssnaren ha några förkunskaper, dem står vi för, säger Rickard Söderberg.

I varje avsnitt gästas han av en känd operaprofil och programmets innehåll styrs av gästens kunskaper. Första gästen, mezzosopranen Ann Sofie von Otter, kommer exempelvis att tala om skillnaden mellan att spela in sång i studio och att framträda live.

Programmet får även besök av Kungliga operans vd Birgitta Svendén och melodifestivalsveteranen Fredrik Kempe.

– Fredrik Kempe är en av de största operakännarna jag någonsin har träffat! I hans program kommer vi bland annat ha ett tenor-race.

Och själv har Rickard Söderberg aldrig ryggat ifrån att medverka i folkliga sammanhang, oavsett om det handlat om Melodifestivalen eller Let's dance.

– Jag älskar musik och för mig är Mello en stor glädjefest. Min passion är helt enkelt att möta människor och förhoppningsvis kan jag vara en tröskelsänkare för den här knepiga konstformen, säger han och menar att det finns en hel del fördomar mot opera.

– Många tänker sig att man måste vara på ett visst sätt och klä sig på ett visst sätt för att gå på opera, men så är det verkligen inte. Alla kan ta till sig opera.

Samtidigt säger Rickard Söderberg att hans egen väg till operan inte varit helt enkel.

– Det är klart att jag har mött motstånd men operavärlden är komplex och även den håller på att förnyas. Jag tillhör en mer progressiv anda, det är därför P2 hör av sig till mig, de tar ett kliv framåt.

Det är inte bara operavärlden som Rickard Söderberg vill öppna upp, i senaste avsnittet av Let's dance ville han bland annat att dansen skulle teckenspråkstolkas. Dessutom är han en stark förespråkare för hbtq-frågor.

– Med det utrymmet jag får och den makt jag faktiskt har är det min skyldighet att inkludera människor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.