Myndigheterna har tappat sitt starkaste argument för vaccination nu när restriktionerna släpps, menar Emanuel Karlsten.
Myndigheterna har tappat sitt starkaste argument för vaccination nu när restriktionerna släpps, menar Emanuel Karlsten. Bild: Jessica Gow

Restriktionerna var ett bra argument för vaccin

Myndigheterna har tappat sitt starkaste argument för vaccination nu när restriktionerna släpps, menar Emanuel Karlsten.

ANNONS
|

I flera veckor har Sverige stått och stampat på runt 80 procents vaccinationstäckning i den vuxna befolkningen. Det är inte tillräckligt, har budskapet varit. Folk måste förstå allvaret, har regeringen sagt.

Men när nu samtliga restriktioner släppts är frågan – har myndigheterna tappat sitt starkaste argument för vaccination?

Vecka 31 var 79,2 procent av Sveriges vuxna befolkning vaccinerad med minst en dos. I dag, fem veckor senare, är vi uppe i 82,3. Ju längre tiden går, desto trögare har det gått att få in fler i systemet. Det är uppenbart att vi har nått ett slags tak, en puckel eller tröskel som är väldigt svår att ta sig över. Fortfarande ökar vaccinationstäckningen snabbt bland de yngsta (inte minst de 16-17 år) och täckningen är redan enorm bland de äldre (94 procent för de 70-79 år). Men lika enormt är problemet i andra grupper.

ANNONS

Folkhälsomyndighetens statistik gör det tydligt: Ju lägre inkomst och utbildningsnivå, desto lägre är andelen vaccinerade. Likadant minskar andelen vaccinerade dramatiskt om du är född i ett land utanför Sverige. Det handlar alltså rimligtvis om personer som dels inte nås av information via traditionella kanaler, men också om personer som upplever sig stå utanför samhället.

Allt detta samtidigt som det är uppenbart att vaccinet skyddar. Nästan samtliga som nu ligger på intensiven med covid-19 är helt eller delvis ovaccinerade, trots att gruppen ovaccinerade är liten i absoluta tal.

LÄS MER:Göteborg är sämst på vaccin

Fram till nu har det ju funnits en tydlig pedagogik: Vi kan som samhälle inte öppna upp förrän vaccinationstäckningen ökar

Av dessa skäl kan det tyckas bakvänt av regeringen och Folkhälsomyndigheten att komma med besked om slopade restriktioner. Fram till nu har det ju funnits en tydlig pedagogik: Vi kan som samhälle inte öppna upp förrän vaccinationstäckningen ökar, förrän fler hjälps åt att få kontroll på den här smittan som orsakat över 14 000 dödsfall. Undantagstillstånd råder tills dess att fler tar kollektivt ansvar.

Men alla de argumenten försvann med tisdagens besked.

Ja, det är tid fram tills att allt blir som vanligt igen. Och Folkhälsomyndigheten var tydlig med att tidsutrymmet är viktigt för att en större del av befolkningen ska hinna fullvaccineras. För om tillströmningen av nyvaccinerade nu går långsamt, ökar andelen fullvaccinerade desto snabbare: Från 56% till 72% – en ökning med 30 procent på samma fem veckor. Det är alltså inte orimligt att vi skulle nå nästan 80 procent fullvaccinerade när restriktionerna slopas vid månadsskiftet.

ANNONS

Vad finns det då för starka argument att använda för att nå den vaccinskeptiske?

Det finns ett sista ess i rockärmen: Vaccinpasset. För samtidigt som beskedet om slopade restriktioner kom meddelades det att en remiss skickats till Folkhälsomyndigheten om vaccinpass. Officiellt sägs anledningen vara att evenemang som samlar fler än 15 000 kanske skulle kunna ha nytta av det.

Men det skulle också kunna vara en sista nödlösning: Ökar inte vaccinationen finns möjligheten att dela upp samhället mellan de som har vaccinerat sig, och de som inte har det. Det vore en dålig lösning, men kanske ska det mest ses som en dåligt kommunicerad vädjan: Om fler vaccinerar sig kan vi lämna pandemin bakom oss.

LÄS MER:Pandemin får mig att ifrågasätta verkligheten

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS