Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Restriktionerna hävda – så firar de festsugna göteborgarna

Sverige har öppnat igen. På onsdagen lyftes de flesta coronarestriktioner och i Göteborg syntes fest- och kultursugna människor lite överallt på stan.
– Äntligen! Så känns det, skriker Linnea Hood som trotsade regnet.

Så kom den då. Dagen – och framförallt kvällen – när restriktionerna för alla vaccinerade människor släpptes i Sverige.

Efter 18 långa månader av strikta umgängesregler, kraftigt begränsad rörelsefrihet och stundtals total nedstängning är det nu okej att gå på restaurang med hela kompisgänget. Medan stora delar av Europa har kvar sina restriktioner med krav på munskydd och olika varianter av vaccinpass, går det i Sverige bra att dricka öl och trängas vid bardisken, att slå sig ner intill okända människor på biografen, att se en teaterpjäs, gå på standup eller varför inte stångas med publiken framför någon av stans återuppväckta livescener. Något som många göteborgare ägnade sin onsdagskväll åt.

LÄS MER: Restriktionerna försvinner – så tycker göteborgarna

För nu har alltså Göteborg vaknat upp ur sin långa Törnrosasömn och på onsdagskvällen kändes möjligheterna i det närmaste oändliga. Alla ställen, nästan, låg öppna och bara väntade på att få hälsa människor välkomna, nya besökare såväl som återvändande stammisar.

Poetry slam på Folkteatern

På Folkteatern vid Järntorget var det under kvällen åter öppen scen med spoken word och mer traditionell poesiläsning, allt under ledning av poeten och författaren Olivia Bergdahl.

– Detta är vår första riktiga spoken word-kväll på fruktansvärt länge. Det känns helt, helt otroligt, som att ha legat nerstoppad i en cirkuskanon och nu äntligen får man flyga! Och tänk att vi hade planerat in just den 29 september som vår premiärkväll.

Kvällen till ära var rysarförfattaren John Ajvide Lindqvist inbjuden för att läsa en lagom läskig berättelse om en räv, och även han var tagen av stunden, att folk kan träffas igen. Att det nästan känns som vanligt.

– Det är otroligt att bara kunna sitta i ett rum och andas tillsammans med andra människor, menade han.

LÄS MER: Risk för trafikkaos när restriktionerna hävs

I teaterns restaurangdel satt fyra vänner och drack vin, något de i och för sig har gjort under hela pandemin, men även de gladdes åt att så många fler nu hade hittat ut i vimlet.

– Det är kul att det rör på sig igen. Jag har bokat massor av biljetter till flera konserter som jag verkligen ser fram emot, inte minst Jason Isbell i Stockholm och The Jesus and Mary Chain här i Göteborg. Det ska bli underbart, säger Ami Pettersson.

”Äntligen livemusik”

Alldeles i närheten av Folkteatern tycks Jocke Åhlund och Les Big Bird ha lockat folket tillbaka till Pustervik – som på onsdagskvällen alltså fick köra med stående publik för första gången sedan i mars 2020. Man behöver inte ens öppna ytterdörren för att sorlet ska höras ut på gatan.

– Äntligen livemusik! Men det är med skräckblandad förtjusning vi går hit, det är lite läskigt och ovant med så mycket folk, säger Anna Holmberg som framförallt är på Pustervik för att titta på kompisarna i förbandet Beverly Kills.

Runt 200 personer trotsade regnet och tog sig till Ståuppklubben på Tredje Långgatan för att lyssna på Nisse Hallberg, Henrik Nyblom och Matilda Wildmark. Bild: Måns Langhjelm
Runt 200 personer trotsade regnet och tog sig till Ståuppklubben på Tredje Långgatan för att lyssna på Nisse Hallberg, Henrik Nyblom och Matilda Wildmark. Bild: Måns Langhjelm

På Tredje Långgatan hade även Ståuppklubben på Contrast public house dragit igång och där bjöd Nisse Hallberg, Henrik Nyblom och Matilda Wildmark på inte mindre än två föreställningar, en kl 17.30 och en som GP ramlade in på vid 20.30-tiden. Bakom arrangemanget, och själva humorklubben, står Hampus Algotsson och Markus Bengtsson.

– Första kvällen utan restriktioner på ... tja, 537 dagar eller nåt. Det känns verkligen skitkul! Det blir ju en helt annan sak att kunna bjuda på en ståupp-show inför kanske 200 personer som i kväll, i stället för bara 50 som vi har kört det senaste året, säger Hampus Algotsson.

Excet öppnar – på riktigt

Utanför på Tredje Långgatan har regnet börjat strila ner och de som minglade runt längs Långgatorna i början av kvällen har sökt skydd inomhus. Få människor rör sig i ovädret.

Vid Stigbergstorget två hållplatser västerut från Järntorget lockar Oceanen med fyra konsertkvällar i rad, och först ut är jazzklubben Sonja som uppmanat alla sina gäster att ta med egna instrument för att sitta in och jamma med husbandet. Och visst har ett 80-tal personer samlats framför den lilla scenen, men stämningen är vänligt uppskattande och lite avvaktande, snarare än hetsig och förryckt.

Till skillnad från Excet, nattklubben på Vasagatan som är så populär att folk köade till den i somras, trots att nattklubben då var stängd – och hade varit stängd i ett år. Nu köas det igen.

– (skratt) Jag hörde om det där i somras! Så himla klantigt. Men i kväll öppnar det äntligen och vi ska ha skitskoj, ropar Linnea Hood för att överösta kön som känns just hetsig och i alla fall lätt förryckt.

LÄS MER: Feststämning på Långgatan när restriktionerna hävs – ”Det här är bättre än nyårsafton”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.