Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Resolution som skyddar politisk makt

En ny FN-resolution riskerar att tysta kritiken mot människorättsbrott. Kulturskribenten Håkan Lindgren skriver om en politik som försvarar religionerna mot individen.
Den 26 mars antog FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHRC, en resolution mot förtal av religioner ("defamation of religion"), trots samlad kritik från över 200 ideella organisationer, såväl kristna och muslimska som sekulära.
Rådet, som grundades av Kofi Annan, består av 47 stater som väljs på tre år. Eftersom majoriteten av dem är odemokratiska kan de blockera all kritik av sina egna människorättsbrott. UNHRC gör raka motsatsen till vad rådet var tänkt att göra. I en artikel på indexoncensorship.org beskriver Roy Brown, Internationella human-etiska förbundets representant vid FN i Genève, hur odemokratiska medlemsstater systematiskt arbetar för att undergräva den deklaration om universella mänskliga rättigheter som ligger till grund för FN:s arbete. Märk skillnaden: FN-deklarationen skrevs för att försvara individens rättigheter; UNHRC försvarar religionerna mot individen. De flesta branscher som får förtroendet att övervaka sig själva brukar utveckla ett minimum av anständighet, men diktatorsbranschen gör oss besvikna även på denna punkt.
Om man har gud i ryggen och inte tål lite "defamation", då har man inte tänkt igenom vad en guds närvaro i den här världen verkligen innebär. Men de som vill kritisera resolutionen ska inte låta sig luras in i ett gräl om religion. Resolutionens syfte är inte att skydda religiös tro, utan att skydda politisk makt. Den är bara ännu ett exempel på att makthavare kallar sin människorättsfientliga politik "religion" för att göra den omöjlig att kritisera.
Det är de muslimska staterna i UNHRC som drivit igenom resolutionen, men även Kina och Ryssland röstade för den.
I mars förra året förklarade en paktistansk ledamot av UNHRC för Brown att sharialagar inte får kritiseras i rådet eftersom det innebär en förolämpning mot hans tro. Det är den sortens "förtal" som resolutionen är avsedd att sätta stopp för.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.