Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Relation utan sex och makt

Faghag är titeln på en reportagebok som släpps i dagarna, en bok om kvinnors relationer till bögar. Bokens författare Linda Leopold vill ge skällsordet en ny och respektingivande innebörd.
- Mängder av kvinnor har, eller skulle vilja ha, en speciell relation till bögar. Ämnet kan låta smalt, men det är hur brett som helst. Jag skriver också om kvinnor som varit gifta med bögar, och då kommer vi upp i miljonsiffror. Faghag är ett skällsord för många, men det ska jag ändra på, säger journalisten Linda Leopold som debuterar som författare med reportageboken Faghag.
Hon kallar sig själv för faghag sedan ett par år tillbaka. En faghag är enligt fördomsprofilen "den feta, babbliga kvinnan som blir kär i sina bögkompisar och hänger på gayklubbar eftersom hon inte får någon uppskattning från heterosexuella män". Hon är ett påhäng, "en bögparasit".
- I gayvärlden vet alla vad ordet betyder, det är hjärtligt och lite på skoj, förklarar hon.
Men ordet kan också ses som en dubbel förolämpning, skapat utifrån en fjolla och en hagga.
- Den amerikanska komikern Margaret Cho menar att det är ett fint ord som kombinerar två förtryckta varelser; bögen och kvinnan. Jag vill ta tillbaka ordet, ungefär som bögarna tog tillbaka ordet bög. Faghag sätter namn på en extremt vanlig relation, och kan på så sätt också synliggöra den.
Vi sitter på gaybaren Torget i Gamla stan i Stockholm en kulen fredagseftermiddag, Linda Leopold har haft releaseparty på Berns.
I boken skriver Linda Leopold om sin barndomsvän Cristofer och deras vänskap, han kommer ut som homosexuell senare i livet och Linda Leopold får många bögkompisar. Hon och hennes väninnor är straighta och "bögälskande".
- Det finns inget maktförhållande i relationen till en bög, man slipper spelet, och vänskapen riskerar inte att förstöras av en sexuell laddning. Det finns heller inte den konkurrens som finns mellan tjejkompisar, och man har ett stort gemensamt intresse, killar, ett givet samtalsämne, ler Linda Leopold.
Linda Leopold säger att hon vill visa på exempel utanför den stereotypa klubbscenen, "där det finns två faghagklichéer".
- Dels den där man hänger i baren med sin bögkompis och dricker cocktails som i Sex and the City dels den som bögparasit. Jag vill bort från glittervärlden, även om den också finns. Sedan händer det att kvinnor gifter sig med en bög eller att de skaffar barn tillsammans. Därför ville jag ha med kärlekskapitlet i boken. De här kvinnorna är inte faghags i ordets traditionella mening. De känner inga bögar alls och vill ofta heller inte lära känna några. Gemensamt för kvinnorna i boken är att de på något sätt älskar bögar, förklarar hon.
På bokomslaget är Linda Leopold själv utklädd till en av tidernas största gayikon, Judy Garland.
- Efter att ha skrivit boken har jag blivit en större faghag än någonsin, och en mer mångfasetterad sådan. Jag har stått på ett faghagflak i Pridefestivalen i New York, hängt på sexklubbar i Berlin och börjat läsa homoerotiska noveller.
Men redan på Journalisthögskolan, JMK, för fem år sedan skrev Linda Leopold ett examensarbete om gayikoner, om kvinnors roll i gaykulturen.
- Idén att skriva en bok har jag haft i några år, och när jag forskade hittade jag organisationen Swish, Straight Women in Support of Homos i New York och Faghagklubben i Sverige. Jag märkte snabbt att det inte var några som helst problem att hitta intervjupersoner. Alla jag tog kontakt med kände ytterligare någon som jag borde prata med, berättar Linda Leopold.
Berättarformen i boken är intimt beskrivande. Här finns öppenhjärtiga livsöden, ibland under fingerade namn. De intervjuade är i åldrarna 18 till 78 och bor runt om i hela västvärlden.
- Jag vill visa att det är ett brett och internationellt fenomen. New York och San Francisco kändes som självklara homostäder, Berlin för att staden inte kändes självklar, Skåne och Falun för att inte bara ta med storstäder som Göteborg och Stockholm i Sverige.
Målgruppen är bred, och Faghag vänder sig till kvinnor i alla åldrar, och bögar.
- Men jag tror att även straighta män skulle kunna lära sig ett och annat om kvinnor genom att läsa boken.
Främst?
- Ja, de skulle kunna lära sig att det finns andra slags kärleksrelationer mellan kvinnor och män, säger Linda Leopold och tillägger:
- Märkligt att ingen har skrivit om detta tidigare. Visst är det ett känsligt ämne, men jag berättar inte om hur bögar är utan om faghags, utifrån att jag själv är kvinna.
Referenser till populärkultur som tv-serier och filmer; Sex and the City, Will and Grace, Desperate Housewives och Brokeback Mountain dyker upp i så gott som varje kapitel.
- Jag gillar ju populärkultur och vill visa att faghags inte är något obskyrt fenomen, utan tvärtom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.