Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Rekordmånga vill plugga latin på Göteborgs universitet

Antalet latinstudenter har de senaste tio åren fördubblats på Göteborgs universitet.
– Det visar att det i samtiden finns ett behov av antiken, säger Anna Blennow, docent i latin vid GU.

I fredags skrev Alexander Andrée, professor i latin vid University of Toronto, om den nya Netflix-serien ”Barbarer” i GP (13/11).

Han menade att seriens bruk av latin svarar mot ett förnyat intresse för språket utanför universitetet – ”där det för en allt mer tynande tillvaro” – och hoppas att det kan hjälpa latinet att återta sin plats även i utbildningssammanhang.

LÄS MER: Latinet tar revansch i tv-serien ”Barbarer”

Men i Göteborgs verkar det redan vara fallet. I höst har Göteborgs universitet slagit rekord med 133 antagna studenter i ämnet latin.

– Det har så klart varit ett ökat söktryck på grund av pandemin, med vi kan även se en ökning på sikt. Antalet studenter är nu i paritet med många moderna språk på institutionen, säger Anna Blennow, docent i latin vid Göteborgs universitet.

Anledningen tror Blennow är att universitetet har skräddarsytt sina kurser efter det intresse som finns. Förutom den vanliga undervisningen erbjuder de nu även kurser på halv- och kvartsfart på nätet.

Anna Blennow berättar att man har arbetat för att ämnet inte bara ska intressera några få.

Den lite elitiska stämpeln är i dag så gott som utraderad

I dag för man till exempel in även andra perspektiv och förhåller sig mer kritiskt till de äldre texterna. Tidigare har det även funnits förkunskapskrav som nu har försvunnit.

– Den lite elitiska stämpeln är i dag så gott som utraderad, säger Anna Blennow.

Anna Blennow reagerar därför på ordvalet att ämnen latin skulle föra ”en allt mer tynande tillvaro” på universitetet.

– Det är lätt att det blir en självuppfyllande profetia. Det är ett litet ämne som drabbas av humanioras kris. Men det är lätt att man fördunklar att intresset i dag är starkt, kanske starkare än någonsin. Det är viktigt att man inte ger bilden av att det skulle tyna bort på grund av brist på intresse.

”Barbarer” ser Anna Blennow som en del av en trend som pågått i många år i vilken populärkulturen fångat upp det antika stoffet.

– Det visar att det i samtiden finns ett behov av antiken, säger Anna Blennow.

LÄS MER: Recension: "Georgica" – Vergilius

Dock är latin fortfarande ett krävande ämne och det är långt ifrån alla som fortsätter studierna på högre nivå.

– Det viktiga är att avläsa behovet. Det är väldigt många som behöver lite lagom med latin. Få behöver mycket latin. Och vi får inte glömma de ”väldigt många”, säger Anna Blennow och fortsätter:

–Men när man pratar om kriser är det lätt att man faktiskt glömmer den stora positiva våg vi ser. Det är ord som faktiskt kan göra skada i det stora loppet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.