Cissi Wallin och framförallt Fredrik Virtanen stod i centrum i onsdagens Uppdrag Granskning, som nu fått ta emot rekordmånga anmälningar.
Cissi Wallin och framförallt Fredrik Virtanen stod i centrum i onsdagens Uppdrag Granskning, som nu fått ta emot rekordmånga anmälningar. Bild: TT

Rekordmånga anmälningar mot UG

Granskningsnämnden har tagit emot hela 850 anmälningar mot onsdagens Uppdrag Granskning. Antalet slår rekord, och övertrumfar tittarnas missnöje med Jimmie Åkesson (SD) som gäst hos Skavlan 2015.

ANNONS
|

Onsdagens Uppdrag Granskning handlade om #metoo och om mediernas hantering av anklagelserna mot en utpekad journalist: Aftonbladets Fredrik Virtanen.

Många hundratals tittare kände sig så upprörda över programmets vinkling att de nu anmält det till Granskningsnämnden för radio och tv.

På torsdagseftermiddagen hade 850 sådana anmälningar kommit in, en rekordhög siffra enligt myndigheten.

– Det här är väldigt mycket, och det ramlar in nya hela tiden, säger registrator Carina Jakobsson till DN.

"Framställer Virtanen som ett offer"

Främst har tittarna enligt henne reagerat på att programmet skulle vara vinklat till Fredrik Virtanens fördel. Han utmålas som ett offer, anser många av de som anmält.

ANNONS

Läs mer: Nu måste journalisterna lära sig krishantering

Flera tv-tittare var upprörda redan 2015 när Jimmie Åkesson (SD) var gäst hos Skavlan. Då fick Granskningsnämnden ta emot 600 anmälningar mot programmet, vilket fram tills nu varit rekord.

Redan innan det aktuella avsnittet av Uppdrag Granskning hade sänts i tablå-tv fick Granskningsnämnden in över hundra anmälningar mot det, rapporterade SVT:s Kulturnyheterna.

– Det händer "nu och då" men är ändå ovanligt att den här typen av massanmälningar görs, säger Maria Bergerlind Dierauer, handläggare på myndigheten till DN.

"Inte jätteförvånande"

Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning, är inte förvånad över antalet anmälningar.

– Det är ju jättemånga anmälningar. Men det är inte förvånande för det har varit en stor debatt om frågan på nätet redan inför att programmet skulle sändas. Helt överraskande är det ju inte, säger han till DN.

LÄS MER:Han tar över Uppdrag granskning

Under rubriken "Vad händer nu?" skriver Granskningsnämnden på sin hemsida att de ska granska programmet för att se om det uppfyller kraven på opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet enligt rådande bestämmelser.

Hur lång handläggningstiden kommer att bli preciseras inte.

ANNONS