Rejält nedbantad digital filmfestival i Göteborg 2021

Göteborgs digitala filmfestival 2021 blir rejält nedbantad. Programmet kommer att bestå av runt 50 i stället för 400 filmer.
– Det är väldigt många filmer vi hade älskat att visa som vi nu inte får tillfälle att visa, säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

ANNONS
|

LÄS MER:Apokalyps blir filmfestivalens huvudtema

På måndag kväll mejlade ledningen för Göteborgs filmfestival ut sitt beslut att göra festivalen 2021 helt digital. Det publiken kan förvänta sig nästa år är en rejält nedbantat festival med runt 50 i stället för 400 filmer.

– Det är första gången i festivalens historia vi tvingas ställa in, så det är helt klart ett tufft beslut, säger Jonas Holmberg, festivalens konstnärlige ledare.

– Det är mycket att ta hänsyn till. Göteborgs filmfestival är en av Europas största filmfestivaler, så det är ett jätteslag att inte kunna få hålla festivalen på det sätt vi är vana vid. Samtidigt har smittläget förvärrats så mycket att det inte skulle kännas säkert och riskfritt vare sig för publiken eller vår personal att genomföra en fysisk festival.

ANNONS

Tar hänsyn till hälsoläget

24 november trädde Folkhälsomyndigheternas nya restriktioner i kraft. De omöjliggör för en publik på mer än åtta personer att samlas. Beslutet har medfört en tillfällig stängning av samtliga biografer i Göteborg med undantag av bio Roy. In i det sista planerade ledningen för Göteborgs filmfestival att erbjuda publiken en hybridfestival: både biografpremiärer och digitala filmvisningar.

LÄS MER:Filmfestivalens egen apokalyps utan Draken

– Vi var ett av de sista stora publika arrangemangen innan pandemin slog till. Nu hade vi länge en dröm om att få bli det första utan restriktioner. Men det finns en stark tydlighet i regeringens uttalanden kring pandemin, och vi måste ta hänsyn till hälsoläget, säger Jonas Holmberg.

Redan nu hintas det om att de hårdare restriktionerna kan komma att förlängas, poängterar han.

– Eftersom det tar ganska lång tid att planera en festival kändes det bättre att fatta beslutet om en digital festival nu än i mitten av januari.

Stödköp av Drakens biostolar

Filmfestivalens ekonomi påverkas, eftersom den i hög grad bygger på biljettintäkter.

– Vi har fått stöd från Filminstitutet och andra bidragsgivare och partners. Sedan i tisdags kan publiken också stödköpa en plats på Draken på visningar som aldrig kommer att äga rum. Precis som när biografen Draken var i fara känner vi ett starkt stöd från vår publik. Många har redan varit inne och köpt en ”stol”.

ANNONS

LÄS MER:Fler besökare lockades till filmfestivalen

Ändå är situationen allvarlig:

– Jag tror att vi kommer att klara det, men det är ett oroligt läge, säger Jonas Holmberg.

Av de många digitala filmfestivaler programgruppen besökt sedan i våras hämtar de inspiration främst från London och Toronto.

– Det är såklart svårare i den digitala miljön. Men vi ska göra allt för att Göteborgs filmfestival verkligen ska kännas som en festival med allt vad det innebär av premiärnerver och möten mellan filmare och publik. Det är viktigt för oss, säger Jonas Holmberg.

"En hård urvalsprocess”

Redan nu har ledningen fattat beslut om att behålla den Nordiska filmpristävlingen, där de medverkande har chans att vinna en miljon. Bergman-tävlingen blir också kvar liksom den populära kortfilmstävlingen Startsladden. Utöver de filmpremiärerna kommer det att bli tuffare än någonsin för filmer att ta sig genom festivalens nålsöga.

– Det blir en hård urvalsprocess. Det är väldigt många filmer vi hade älskat att visa som vi nu inte får tillfälle att visa.

LÄS MER:9 september: Vad händer med kulturen vid Järntorget?

Publiken kommer ändå att känna igen sig, lovar festivalchefen.

– Vi jobbar med olika slags fördjupningsinnehåll, och med att översätta frågestunder, filmsalonger, seminarieprogram med mera till ett digitalt format.

Ett filmpolitiskt toppmöte kommer att hållas även 2021. Gäster kommer också, fysiskt eller digitalt beroende på smittläget, att välkomnas till Nordic filmmarket, festivalens viktiga internationella arena för branschen.

ANNONS

Bland det som väljs bort nämner Jonas Holmberg olika retrospektiv med kända filmskapare och nyrestaurerat filmhistoriskt material.

– Det blir en annan sektions-struktur än vanligt och stora förändringar. Den bredd vi uppvisar ett vanligt år kommer tyvärr inte att finnas. Det är en av sorgerna i detta.

LÄS MER:Järntorget – mellan folkhem och miljardärer

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS