Regnbågsfärgerna borde vara självklara i fotbollen

Uefa stoppar Allianz arena i München från att lysa upp arenan i regnbågsfärgerna inför matchen mellan Tyskland och Ungern i onsdagens match. Det visar att sporten måste fortsätta debatteras, skriver America Vera-Zavala

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

När Ungerns första EM-match var avslutad på den fullsatta hemmastadion i Budapest ställde sig landslaget framför ett rött hav av supportrar och sjöng nationalsången gemensamt. För den som både hänger med i fotboll och politik så var det en uppvisning med en fadd smak. I princip samma dag hade Ungern antagit en lag som förbjöd all typ av queer-information till medborgare under 18 år. Hatet mot hbtq-personer blir just nu till lag i vissa EU-länder.

Under samma EM knäböjer de engelska landslaget inför avspark – det som har kommit att bli det antirasistiska Black lives matters signum.

Numera anser den europeiska fotbollsfederationen att det är ok med antirasism. Men hbtq-symbolen regnbågsflaggan – nej tack! Uefa har uttryckligen förbjudit det som var stadsfullmäktiges förslag att lysa upp arenan i regnbågsfärger i München där Tyskland ska spela mot Ungern.

ANNONS

LÄS MER:Ceferins svar efter regnbågskritiken: Populism

LÄS MER:Befria kultursidorna från sport

Både antirasism och hbtq-aktivism kan användas i politiska syften, tyvärr också för att ställas mot varandra. I Sverige är det väldigt vanligt att hbtq-certifiera, i personalpolicys aktivt ta ställning för hbtq-personer och deras rättigheter. Inom vissa kretsar – som media och kultur – finns det perspektivet väl representerat samtidigt som etnisk mångfald inte alls prioriteras. På fotbollsläktaren i Argentina är det tvärtom. Det är, på initiativ av Bolivias ambassadör som på 00-talet utförde ett gediget arbete, strikt förbjudet att skrika rasistiska tillmälen. En match kan stängas av – ve och fasa. Men att skrika kvinnoförnedrande, sexistiska kommentarer ses närmast som en mänsklig rättighet.

LÄS MER:Uefa vill stoppa Pridemanifestation i München

LÄS MER:Janne Andersson efter Uefas hbtq-beslut: ”Bedrövligt och sorgligt”

När jag hörde nyheten om Uefas beslut tänkte jag att jag hört fel. Det är väl klart att det i Europa 2021 borde vara inte bara tillåtet utan också självklart att både knäböja och lysa i regnbågsfärger. Och jag önskar att både kulturminister Amanda Lind och Svenska landslagen, både herrar och damer uttalar kritik mot Uefa.

Fotboll är ibland politik, och politik är kultur och därför är det också viktigt med dessa rader på kultursidan. Jag läser Johan Wanloos inlägg inte som en text mot fotboll utan mot en unken machokultur vars arvtagare på kultursidor inte har mer fantasi än att utse Hemingway-juniorer för att skriva om sig själva via fotboll. Låt regnbågsfärgerna lysa även mot dem.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS