Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Regionen söker ny kulturchef

Västra Götalandsregionen är på jakt efter en ny kulturchef. Enligt Kulturnämndens ordförande söker man nu en efterträdare med bred erfarenhet av både kultur och politik.

2013 tillträdde Staffan Rydén posten som kulturchef i Västra Götalandsregionen. Vid årsskiftet går han i pension, och nu har regionen inlett sökandet efter hans efterträdare.

– Vi har ingen internkandidat, så vad vi nu söker är en person med erfarenhet både från kulturlivet och från politiken, säger Conny Brännberg, ordförande i regionens kulturnämnd.

För tidigt att utvärdera sin tid

Staffan Rydén kan i nuläget inte utvärdera sin tid som kulturchef, men säger att det känns naturligt att sluta, då han fyller 67 år i december.

– Någon gång ska man ju sluta, och det här känns som en bra tid, säger han.

Staffan Rydén vill heller inte sia om vilka framtida utmaningar som hans efterträdare kan tänkas stå inför, men säger att han kommer att arbeta som vanligt fram till årsskiftet. Efter det kan han dock tänka sig att fortsätta arbeta med enskilda uppdrag.

– Men inte på heltid på det sätt som jag har gjort nu, säger han.

Ansvar för stora summor pengar

Arbetet som kulturchef innebär bland annat ansvar för fördelningen av de närmare 1,6 miljarder kronor i regionalt stöd och statliga medel, som årligen delas ut på uppdrag av Kulturnämnden. Därför är det en särskilt viktig position, menar Conny Brännberg.

– Det här jobbet innebär ju att man blir en nyckelperson, inte bara inom Västra Götaland, utan i hela landet. Vår region har en avsevärt större kulturbudget än övriga regioner i Sverige. Det är bara staten som har en större budget, säger han.

"En viktigare del av samhällsutvecklingen"

Conny Brännberg säger att han för egen del gärna ser en kulturchef som är beredd att arbeta för att göra kulturen till en viktigare del av samhällsutvecklingen. De största framtida utmaningarna tror han inte är de ekonomiska förutsättningarna, som han beskriver som goda. 

– Vi har inte sett några tecken på nedskärningar inom kulturen, även om man såklart får vara beredd på att det kan bli så. Men det handlar snarare om att göra kulturen till en mer självklar kraft i samhällsbygget, säger han.

Conny Brännberg menar att kulturinstitutionerna ofta ses som ett sidospår i samhällsutvecklingen, medan de egentligen har stor möjlighet att påverka medborgarnas dagliga liv. 
– Vi har ju haft vår vision som vi har kallat för Det Goda Livet, och där tror jag att kulturen är oerhört viktig, och kan bidra till att förbättra folkhälsan och intresset för kommunerna i regionen.

Vara och Tjörn som exempel

Som ett positivt exempel nämner han Vara och Tjörn, där han menar att Vara konserthus och Nordiska Akvarellmuseet har bidragit till att göra kommunerna mer attraktiva. 

– Det är ju en viktig del i att vara kulturchef också, att kunna jobba både med små och stora kommuner, säger Conny Brännberg.

Den nye kulturchefen kommer även att delta i framtagandet av en ny regional kulturplan.

 – Den vi har nu löper ut 2019, så det är också något som kommer att bli en viktig del i jobbet, säger Conny Brännberg.

Rekryteringen kan vara klar i oktober

Anledningen till att regionen inte har utlyst tjänsten tidigare är, enligt Conny Brännberg, att man först ville bli klar med rekryteringen av en ny vd för Göteborgsoperan. 

– Vi misstänkte att vi fiskade lite i samma vatten, men den tjänsten är ju tillsatt nu, så då har vi gått ut med detta också, säger han.

Rekryteringsprocessen till jobbet som kulturchef beräknas vara klar i oktober, och i bästa fall kommer den nye kulturchefen att hinna introduceras i jobbet innan Staffan Rydéns avgång vid årsskiftet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.