Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Recensenten Björn Gunnarsson, som får Region Hallands kulturpris i år, hoppas att ett coronavaccin kan avsluta pandemin och få igång kulturlivet igen. Bild: Region Halland
Recensenten Björn Gunnarsson, som får Region Hallands kulturpris i år, hoppas att ett coronavaccin kan avsluta pandemin och få igång kulturlivet igen. Bild: Region Halland

Region Halland prisar kritikern Björn Gunnarsson

Kritikern Björn Gunnarsson får Region Hallands kulturpris på 75 000 kronor.…
– Jag blev väldigt glad. Priset innebär ett erkännande av den seriösa kulturkritikens roll i det offentliga samtalet, säger han.

Björn Gunnarsson har sedan början av 1990-talet och framåt varit medarbetare på Hallands Nyheters kultursida och på Göteborgs-Posten, där han främst skrivit teater- och litteraturkritik.

– Tyvärr har den professionella kulturkritiken i dagstidningarna tagit mycket stryk i och med mediebranschens allmänna kris, så jag ser mörkt på framtiden. Kanske kommer sociala medier och bloggar att ersätta, men där är det förstås också en fråga om att kunna försörja sig på sitt skrivande, säger Björn Gunnarsson i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Recension: ”F – en färd” av Katarina Frostenson

Nu får den halländske frilansaren alltså Region Hallands kulturpris på 75 000 kronor för att han "genom sin kunniga, orädda och självständiga kritiska gärning spänner långa och utmanande bågar mellan verket, historien och samhället. Så ökar insikten och perspektiven hos publik och artist".

Första recensenten att prisas

De senaste tre åren har Kerstin Paradis Gustafsson (2017, textilkonstnär/ullspecialist), Simon Crawford-Phillips (2018, pianosolist/dirigent) och Nathalie Ruiz (2019, dansare/koreograf) fått priset. Björn Gunnarsson är den första kulturkritiker som belönas.

Halland har som första region gjort konst- och kulturkritik till ett eget område i nya kulturplanen.

– Konst- och kulturkritik är en viktig del i ett demokratiskt samhälle och vi vill arbeta för att den ska utvecklas och fördjupas. Därför är jag särskilt glad att få dela ut priset till Björn Gunnarsson, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande för driftnämnden Kultur och skola.

LÄS MER: Vill ni ha mer kritik i tidningen är det dags att börja betala

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.