Kultur- och idrottsminister Amanda Lind  (MP) och Socialminister Lena Hallengren (S)  vid en av alla sin pressträffar som gör GP:s krönikör mer frustrerad än lugn.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och Socialminister Lena Hallengren (S) vid en av alla sin pressträffar som gör GP:s krönikör mer frustrerad än lugn. Bild: Jessica Gow/TT

“Regeringens strategi gör mig frustrerad, i perioder uppgiven”

Om regeringen stänger igen landet med ena handen är det svårt att se att man samtidigt öppnar konserthusen med den andra, skriver Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Känslan är bekant. Den av att vara något sämre informerad efter en presskonferens med regeringens företrädare än innan.

På onsdagen var det socialminister Lena Hallengren och kulturminister Amanda Lind som kallade till pressträff redan kvart över åtta på morgonen. Som redaktion går man då rent ryggradsmässigt upp i något slags stabsläge - redo för nyheter.

Den pyspunka som uppstår när det inte finns något mer konkret att vinkla på än att medborgarna ”ska hålla avstånd i pulkabackarna” och att ett antal förslag som vi i praktiken redan kände till skickas på remiss är trist.

Ingenting var ju egentligen nytt jämfört med det som klubbades redan med den nya pandemilagen. Kort uttryckt: allt kan stängas ned om smittläget kräver det. Men om och när och hur det i så fall ska ske kan ingen ingen säga förrän vi är där.

ANNONS

Jag förstår att regeringens och ministrarnas ambition är att vara så öppna som möjligt i sin kommunikation. Ska man stänga ned samhället och ytterligare begränsa medborgarnas möjligheter till en fri och rimlig vardag är det förstås bra att i alla fall redovisa beslutsprocessen. Det respekterar jag, det är god demokratisk ordning.

LÄS MER:Mycket pekar på ännu en inställd konsertsommar

LÄS MER:Ägarna: ”Vi ska göra allt för att Gyllene Prag ska överleva”

Och kanske är det så att de här presskonferenserna är ett sätt försöka skapa trygghet i en otrygg tid genom att sätta ljuset på den formalia som normalt sett omger de folkvaldas arbete. Men som vi allt som oftast inte bryr oss så mycket om på väg mellan jobbet, träningen och middagen.

För mig fungerar deras strategi inget vidare. Jag blir bara frustrerad, och i perioder uppgiven. Det senaste året har visat att krogbranschen och alla kultur- och idrottsverksamheter känner likadant.

Tydliga besked är det som önskas. Tröttheten är monumental inför alla kanske, möjligen och vi får se. Nu förklarade Amanda Lind visserligen att man tittar på att anpassa restriktionerna efter respektive evenemangs förutsättningar.

Det är bra för arrangörerna. Biografer, idrottsarenor, konsertlokaler, museer och teatrar har stått och stampat i den farstun sedan i början av förra sommaren. Men hur det blir vet ingen. Om regeringen stänger igen landet med ena handen är det svårt att se att man samtidigt öppnar konserthusen med den andra.

ANNONS

Standby-knappen lyser fortfarande röd i Evenemangs-Sverige.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS