Regeringens besked håller Göteborgsoperan helt stängd

För Göteborgsoperan innebär den fortsatta 50-gränsen i praktiken noll publik. – Vi vill ur detta och kunna öppna våra dörrar, men säkerheten är självklart viktigast, säger Christina Björklund, vd.

ANNONS
|

Det blev ingen justering uppåt, begränsningen på femtio personer vid kulturevenemang ligger kvar. Under en presskonferens på torsdagseftermiddagen meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) och socialminister Lena Hallengren (S) att rådande restriktioner ligger kvar tillsvidare, med hänsyn till smittläget.

För Göteborgsoperan och Symfonikerna, som har att rätta sig efter sin huvudman Västra Götalandsregionen betyder det att man håller helt stängt. Att jämföra med motsvarande institutioner i Stockholm som spelar för max femtio personer.

– Vi är beroende av våra ägare och de beslut man fattar. Jag kommentar inte deras bedömning och utgår från att de tar hänsyn till det aktuella smittspridningsläget, säger Göteborgsoperans vd Christina Björklund som tog Regeringens nya besked med jämnmod.

ANNONS

– Jag blev inte så förvånad med tanke på att kurvorna börjat stiga. Däremot reagerade jag på att det inte gavs något datum för när nästa beslut ska fattas. Det gör att situationen blir lite svårare att förhålla sig till, det hade varit bättre att ha ett nytt datum att jobba mot, säger hon.

LÄS MER:Göteborgsoperan siktar på novemberpremiär

LÄS MER:Att skjuta upp 400-årsjubileet är typiskt göteborgskt

Göteborgsoperans plan att öppna för publik från den 1 november ligger därför, enligt Christina Björklund, kvar i väntan på andra eventuella besked.

Hur är stämningen i huset?

– I våras upplevde jag att den var sprudlande och kreativ. Vi ställde om snabbt och gjorde hundra digitala sändningar vilket var nytt för oss. Under hösten mäktade vi inte med att hålla samma tempo samtidigt som vi fortsatte att planera om säsongen. Jag är ändå otrolig imponerad hur vi tar oss igenom detta, det har ändå gått sju månader nu.

Påverkar det er planering av verksamheten och programmet ytterligare nu när ett nytt besked dröjer?

– Inte i dagsläget, vi har redan gjort flera justeringar. Sedan får vi anpassa oss efter hand. Vi ska också vara ödmjuka komma ihåg att vi har ett tacksamt läge jämfört med många andra i kulturbranschen.

Vad betyder den här situationen på längre sikt?

ANNONS

– Det är svårt att säga, men det finns förstås en risk att unga människor ser ett yrkesval inom scenkonsten som ännu mer osäker en tidigare. Det vore förstås tråkigt. Jag tror att pandemin kommer att få långtgående konsekvenser men om jag försöker vara optimistisk så kan en effekt också bli att vi lär oss sätta större värde på kulturen och inser vad den betyder i ett samhälle.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS