Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade propositionen, En kommunal kulturskola för framtiden, på måndagen.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade propositionen, En kommunal kulturskola för framtiden, på måndagen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill höja lärarkompetensen i Kulturskolan

Fler utbildade kulturskolelärare och ett nationellt samordningscenter. Det är två av förslagen i regeringens kulturskoleproposition.

ANNONS
|

Kulturskolan ska bli mer tillgänglig och jämlik. Det är ett av målen för regeringens politik för stöd till landets kulturskolor som presenterades på måndagen. Det är första gången som en svensk regering lägger fram en nationell politik för kulturskolorna.

– Den kommunala kulturskolan har en unik möjlighet att vara en plats där barn och unga från olika delar av samhället, i hela landet, kan mötas förutsättningslöst med kulturintresset i fokus. Genom ett nationellt arbete kan det bli mer kultur till fler, fler barn och unga ska kunna ta del av kulturskolans utbud, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

ANNONS

Propositionen innehåller dock bara hälften av det statliga utbildningsbidraget på 200 miljoner kronor som tidigare föreslagits i regeringens kulturskoleutredning.

Det bidrag på 100 miljoner kronor om året som sedan 2016 fördelas till den kommunala kulturskolan, görs om till ett utvecklingsbidrag, föreslår regeringen. Detta för att bli mer "träffsäkert", för att nå fler barn och för att kunna utveckla undervisningen.

– Vi ser att våra kommuner är väldigt olika och att kulturskolorna har utvecklats olika beroende på vilken kommun det är som har utvecklat dessa, säger Alice Bah Kuhnke till Sveriges Radios Kulturnytt.

Fler kulturskolelärare

Regeringen vill också investera i ett "kulturskolekliv" som ska bidra till utbildning av fler kulturskolelärare. Satsningen uppgår till 25 miljoner kronor i år, och därefter 40 miljoner kronor om året.

Ett nationellt kulturskolecenter med uppgift att stödja kulturskolorna ska inrättas av Kulturrådet under 2018. För detta finns 10 miljoner kronor årligen avsatta från och med 2018. Centret ska även bidra till kunskapsuppbyggnad och att aktuell forskning kan spridas. Det är också det som ska fördela utvecklingsbidragen.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade propositionen, En kommunal kulturskola för framtiden – en strategi för de statliga insatserna, på Sigtuna kulturskola på måndagen.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade propositionen, En kommunal kulturskola för framtiden – en strategi för de statliga insatserna, på Sigtuna kulturskola på måndagen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Torgny Sandgren från Kulturskolerådet säger i en kommentar till SVT:s Kulturnyheterna att han är glad över att det nu finns en nationell politik för verksamheten.

– Många av de områden vi pekat ut som centrala, som kompetensförsörjning och att staten ska ha ett ansvar för att samla kunskap tycks finnas med – och extra glädjande är att bidraget ska anpassas för att passa kulturens olika förutsättningar, säger han.

ANNONS

Cecilia Magnusson, moderat ledamot i Kulturutskottet, är kritiskt till förslagets formulering kring nationella mål för undervisningen.

– Statens uppgift är att stödja, men med nationella mål – då styr man, säger hon till Kulturnyheterna.

Regeringens övergripande mål:

Främja kulturskolans möjligheter att erbjuda barn och unga undervisning av hög kvalitet i kulturella och konstnärliga uttryckssätt, liksom möjligheterna till såväl fördjupning som bredd i undervisningen med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar.

Insatserna ska bidra till:

Att tillgänglighet och jämlikhet främjas

Ett brett och angeläget utbud av kulturella och konstnärliga uttryck,

Hög kvalitet i såväl den breda som i den fördjupade undervisningen

God kompetensförsörjning.

ANNONS