Regeringen: Nu slopas danstillståndet

Danstillståndet för offentliga danstillställningar ska tas bort, det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.
– Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

ANNONS
|

Danstillståndet är det tillstånd som krävs för att besökare på exempelvis restauranger och nattklubbar ska få lov att dansa. Regeln har länge varit ett gissel för många krogägare, som riskerat att bli av med serveringstillståndet när deras gäster ägnat sig åt ”spontandans”, alltså dans utan att det finns ett tillstånd. Efter 67 år tas nu kravet bort. Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss om att slopa tillståndet, och det har länge funnits ett brett stöd i riksdagen för att avskaffa det.

Förslaget innebär att det inte längre krävs godkännande från Polismyndigheten för att få ordna danstillställningar, om dessa inte är förlagda på en offentlig plats. I stället ska arrangören bara behöva anmäla tillställningen, vilket ska vara kostnadsfritt och även kan göras muntligt.

ANNONS

– Det här är en efterlängtad frihetsreform. Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans. Genom att ta bort kravet på danstillstånd minskar vi även byråkrati och kostnader för företagare och andra som ordnar dans, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett uttalande.

”Föråldrat”

I remissen står det att läsa att tillståndskravet upplevs som föråldrat och en ”administrativ börda” av många arrangörer.

– Regeringen avskaffar därmed kravet på danstillstånd som under lång tid mötts av kritik från flera håll. Det föreslagna ansökningsförfarandet kommer att innebära en förenkling för berörda företag samtidigt som spontandansen faller utanför anmälningsplikten, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i ett pressmeddelande.

Lagändringarna ska enligt förslaget träda i kraft den 1 juli i år.

LÄS MER:Vila i frid danstillståndet– vi kommer inte sakna dig

LÄS MER:20 nya restauranger som öppnade i Göteborg 2022

LÄS MER:Moderaterna vill stoppa pengarna till Folkteatern

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS