Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturminister Amanda Lind (MP) menar att satsningen på 50 miljoner kronor till samtida konst är ”historisk”. Bild: Anders Wiklund/TT
Kulturminister Amanda Lind (MP) menar att satsningen på 50 miljoner kronor till samtida konst är ”historisk”. Bild: Anders Wiklund/TT

Regeringen gör ”historisk satsning”: Lägger 50 miljoner på samtida konst

Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna valt att satsa 50 miljoner kronor på inköp av samtida konst. Det blir Moderna museet och Statens konstråd som tar emot pengarna, skriver Dagens Nyheter.

Det var i höstas som ändringsbudgeten för 2021 presenterades. Då lades förslaget fram om en satsning på att köpa in mer samtida konst – genom att fördela 50 miljoner kronor till Statens konstråd och Moderna museet. I januari gick förslaget igenom.

Båda instanserna får 25 miljoner kronor var och ska under året använda dessa till att att göra mer konst tillgänglig för allmänheten.

– Det är en historisk satsning. Jag hoppas att det kommer att innebära att många både får stöd i den här svåra situationen, men också att vi får mer konst att uppleva i hela Sverige, säger kulturminister Amanda Lind till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Museer får stöttning av myndighet

Stöd under corona

Det svenska konstlivet har liksom en stor mängd andra branscher haft en mycket ansträngd situation under corona. Satsningen från regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är ett sätt att stötta landets kulturliv under pandemin.

Enligt kulturministern erbjuder det här tillskottet en möjlighet för Moderna museet och Statens konstråd att köpa in konst direkt från konstnärer eller via utställare och gallerister, aktörer som alla drabbats hårt.

LÄS MER: En halv miljard i stöd till kulturlivet

LÄS MER: Utredning granskar återstart av kulturen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.