Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Amanda Lind (MP),kultur och demokratiminister, under fredagens pressträff med anledning av nya stöd till kulturen och idrotten under Covid-19. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen öppnar för fler än 50 personer vid kulturevenemang

Inrikesminister Mikael Damberg och Amanda Lind, kultur- och demokratiminister, talade under fredagens presskonferens om den omtalade 50-personersregeln, som i takt med att trycket på sjukvården lättat kritiserats av flera aktörer inom kulturbranschen.
Nu ser det ut som att ändringar kan komma.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind kunde under fredagens presskonferens berätta om att två regeringsförslag har remitterats med ambitionen att förändringar kan träda i kraft 1 oktober.

Det första förslaget rör sig om serveringsställen och ämnar som inrikesminister Mikael Damberg beskriver ”justera den orimlighet som finns i dagens regelverk.”

Regeringen ska nu se över lagstiftningen gällande arrangemang som hålls på serveringar.

I dagsläget berörs dessa av både 50-personersregeln och ordningslagen, vilket innebär att en corona-anpassad restaurang som kan servera 300 gäster endast får ta emot 50 personer om en artist skulle stå för middagsunderhållningen.

Det andra förslaget som Amanda Lind talade om berör evenemang med sittande publik.

Där ska regeringen se över ett potentiellt undantag, vilket möjliggör en större publik på exempelvis fotbollsmatcher och konserter.

– Vår utgångspunkt är att det ska vara två meter mellan sittplatser. Men exakt vilka synpunkter vi får in får vi titta på, säger Mikael Damberg.

Damberg var dock extra tydligt med att förslagen inte betyder att 50-personersregeln slopas.

– Nej. 50-förbudet ligger kvar, så för de sektorer som inte träffas av undantagen som presenteras ligger det fast, säger Damberg.

2,5 miljarder till kultur och idrott

Amanda Lind fortsatte med att berätta om ett nytt förslag gällande krisstöd, som ska förhandlas med övriga januaripartier: C och L.

2,5 miljarder kronor som ska fördelas mellan sektorerna – 1,5 miljarder till kulturen och en miljard till idrotten.

– Kulturen och idrotten behöver fortsatt stöd i denna stund. De måste finnas kvar när denna kris är över, säger Amanda Lind.

Folkhälsomyndigheten kommer få i uppdrag att uppdatera befintliga riktlinjer så att arrangemang kan genomföras på ett smittsäkert sätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.