Yvonne Schaloske var mest känd som den barska säkerhetschefen Vera Bengtsson från SVT:s "Rederiet".
Yvonne Schaloske var mest känd som den barska säkerhetschefen Vera Bengtsson från SVT:s "Rederiet". Bild: Tore Leykauff

"Rederiet"-skådespelaren Yvonne Schaloske död

Skådespelaren Yvonne Schaloske har avlidit, bekräftar hennes sambo för Aftonbladet. Hon var mest känd för sin roll som säkerhetschefen Vera Bengtsson i SVT:s "Rederiet".

ANNONS
|

Yvonne Schaloske föddes i Borås och utbildade sig från början till mentalskötare. Senare flyttade hon till Göteborg och började arbeta med barnteater och var bland annat med i musikgruppen Karlssons Kloster som turnerade runt med visprogram. 1977 deltog hon i "Tältprojektet", en stor musikalisk och politisk teaterföreställning som turnerade runt i Sverige.

Så småningom började hon få en del småroller i tv-produktioner som "Nilla", (1983) "Taxi-bilder" (1984) och "Smugglarkungen" (1985).

Yvonne Schaloske skådespelarkarriär fortsatte därefter med ett antal småroller, bland annat medverkade hon i långfilmen "Seppan" (1986), "Tre kärlekar" (1989), "Skrinet" (1991) och "Kvällspressen" (1992). Men det stora genombrottet kom först när hon spelade den stränga säkerhetschefen Vera Bengtsson i SVT:s långkörare "Rederiet". Vera Bengtsson var från början en lite mindre biroll, men kom med åren att utvecklas till en betydligt större roll på färjan Freja.

ANNONS

Efter att "Rederiet" slutade sändas lade Yvonne Schaloske dock skådespeleriet på hyllan och började istället att arbeta bland annat som säkerhetsvakt på Landvetter Flygplats.

Skådespelaren Bert-Åke Varg, som spelade med Yvonne Schaloske i "Rederiet", minns sin forna kollega:

– Det var en väldigt fin person som både jag och min fru tyckte väldigt mycket om, och hon blev ju inte så gammal. Hon var en fin kamrat i ”Rederiet” och vi besökte henne också där hon bodde. Vi hade så roligt, hon var spontan och frimodig, en underbar tjej, säger han till Aftonbladet.

Yvonne Schaloske blev 68 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS