Record store day - här är artisternas egna favoritalbum

På Record store day släpps artisternas rariteter. Men vilka rara album skulle artisterna själva aldrig släppa taget om? Vi bad dem plocka fram sina personliga favoriter, och fick tillbaka en lista med hårdrock, soul, americana, världsmusik och mycket mycket annat.

ANNONS
|
Artisternas egna favoritalbum

Albin Lee Meldau – Marvin Gaye "Let's get it on"

grade crossed
"Denna skiva betyder mycket för mig. Jag fick den av min farbror när jag var 13 år och är för mig en perfekt sångtagning. En av de största vokalisterna någonsin i sitt esse.”
Artisternas egna favoritalbum

Johanna Söderberg – Phosphorescent "Muchacho"

grade crossed
"Mitt favoritalbum är 'Muchacho' med Phosphorecent. Jag blev kär i albumet direkt efter första lyssningen. Jag tänker att skivan är som en resa, en road trip i ett kargt ökenlandskap. Det är soluppgång, det är meditativt. Men vi stannar också till på någon gammal sliten honky tonk bar. Låten 'Song for Zula' är min go-to låt när jag känner mig lite deppig. Det är som en varm kram som omfamnar mig och säger att allt ska bli OK."
Artisternas egna favoritalbum

Joel Alme – Van Morrisons "Astral weeks"

grade crossed
"Köpte den till min styvpappa 1995 i julklapp. Spelade över den på kassettband och blev så besatt av 'Madame George' att alla mina pengar gick till batterier för att jag var tvungen att spola tillbaka bandet hela tiden. Vet inte exakt vad det är jag gillar med skivan men jag har fortfarande inte hört någon annan skiva som får mig att känna så som den skivan gör. Det kan vara den fria känslan och att det nästan känns som en liveskiva. Otroligt fina stråkar och blås till Vans låtar, tror inte ens att Van fattar hur bra det är."
Artisternas egna favoritalbum

Sofia Jannok – Bon Ivers "Bon Iver"

grade crossed
"Jag väljer såklart Bon Iver, 'Bon Iver' för att den skivan har hållit mig stadigt i handen under mina mörkaste stunder och förstärkt min eufori under mina mest storslagna stunder. Medicin för själen."
Artisternas egna favoritalbum

Lars Bygdén – David Bowie "Blackstar"

grade crossed
"David Bowie sparade det bästa till sist. 'Blackstar' är den största konstnärliga bedrift som jag fått uppleva under min levnad och det album som påverkat mig mest under den vuxna delen av mitt liv. Att göra konst av sitt döende på det sätt Bowie gjorde är vackert, rörande och skrämmande på samma gång."
Artisternas egna favoritalbum

Matti Ollikainen – Kalle Sändare "Trollkarlen El Zou-Zous öden & äventyr"

grade crossed
"Kalle Sändares skojerier är som ljuv musik för mina öron. En hög klar luft och friska vindar råder där uppe bland hans bus."
Artisternas egna favoritalbum

Casper Janebrink – Iron Maiden "The Number of the beast"

grade crossed
"Jag har valt albumet 'The Number of the beast' med Iron Maiden. Hittade det i hyllan hemma hos farsan när jag var typ 13 år och fattade inte att farsan hade en hårdrocksplatta bland sina LP-skivor. Den blev snabbt min favorit och efter det så blev jag stort Maiden-fan. Jag satt hemma å repade på Steve Harris basgångar, vilket inte var så lätt, och köpte i stort sett allt med Iron Maiden."
Artisternas egna favoritalbum

Conny Bloom – Deep Purple "Made in Japan"

grade crossed
"Hörde 'Made in Japan' när jag var en liten snoris och den gjorde ett stark
intryck. Inspirationen jag fick till att spela gitarr har aldrig lämnat
mig sen dess även om många andra plattor efteråt har inspirerat på
sitt sätt. Här fanns bästa liret och bästa TONEN. Ritchie’s Fender Stratocaster låter helt enkelt fantastiskt. Bör också tilläggas att detta är ett band med grymma musiker o personligheter
när dom stod på topp. Ta bara lekfullheten i sång och gitarrduellen i 'Strange kind of woman'. Och vilken öppning med 'Highway star'! Ingen trodde på en liveplatta då, men denna skiva breakade bandet efter massa tjat från japanska bolaget om en live skiva. Classic rock när den är som bäst!"
Artisternas egna favoritalbum

Lisen Rylander – Pharoah Sanders "Thembi"

grade crossed
”Återkommer ofta till den här när jag vill höra musik med själ i. Fin skiva helt enkelt, och med en fantastisk saxofonist.”
Artisternas egna favoritalbum

Hedda Hatar – Caballeros "Recorded live at a Mexican Mariachi Party"

grade crossed
"Vår gemensamma favoritskiva är en liveskiva med Caballeros: 'Recorded live at a Mexican Mariachi Party'. Vi brukar lyssna på den när vi äter middag tillsammans, och det finns ingen skiva som gör en gladare. Bandets energi rätt igenom är väldigt smittande, och vi önskar att vi hade varit där kvällen det spelades in."
Artisternas egna favoritalbum

Nike Markelius – Lhasa de Sela "The living road"

grade crossed
"Svårt att välja bara ett. Men jag väljer 'The living road' med Lhasa de Sela från 2003. Lhasas musik har varit med mig i många år som något av det själfullaste och mest berörande jag hört.
Lhasas röst, hennes texter och säregna låtar har både lyft mig och jordat mig på samma gång. Hon fångar livets magi och mysterier med stor närvaro i sina fantastiska bilder och melodier.
Hon är definitivt en av de allra största artisterna vi haft. Tyvärr gick hon bort, alldeles för ung, på nyårsdagen 2010 och världen gick miste om all musik som inte blev till. "
Artisternas egna favoritalbum

Peter Morén – The Housemartins "London 0 Hull 4

grade crossed
"Köpte denna för egna pengar som 10-åring 1986 och försökte med ett års skolengelska tolka texterna. Har betytt mer för mig moraliskt, filosofiskt, politiskt och så klart musikaliskt än jag ibland minns. Fortfarande grym platta!"
Artisternas egna favoritalbum

Viktor Olsson – Sharon Van Etten "Remind me tomorrow"

grade crossed
"Jag valde Sharon Van Ettens senaste skiva Remind me tomorrow. Jag tycker den är så otroligt genomarbetad och den är stenhård & skör på samma gång. Svårt att värja sig mot ett album som inleds med raderna "Sitting at the bar, I told you everything. You said, "Holy shit, you almost died".
Sedan förtjänar ju singlarna "Comeback kid" & "Seventeen" en hel roman av hyllningskörer. Så sanslöst bra album rakt igenom!"

LÄS MER:Helt okej om du inte begriper Record store day

LÄS MER:Efter 40 års tystnad – nu kommer albumet

FOTNOT: Tack till Christian Östlund och Liza Berthelsen för hjälp med enkäten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS