Olof Wretling är en rutinerad vinterpratare i P1 - men hans program trampar vatten emellanåt.
Olof Wretling är en rutinerad vinterpratare i P1 - men hans program trampar vatten emellanåt. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Recension: Vinter i P1 – Olof Wretling

Han får fint besök i sin kupé, men Olof Wretlings nattliga tågresa tar inte riktigt fart.

ANNONS

Olof Wretling är skådespelare, dramatiker, regissör, författare och komiker i humorgruppen Klungan. Men inte bara. Han är också en av världens mest rutinerade vinterpratare i P1 och har hörts i programmet de flesta år sedan 2011. Alltså borde Olof Wretling veta hur man fyller ut 90 minuter med prat och musik – och det gör han också. I stort sett.

Vi får följa med Olof Wretling, Sara Lidman och en djävulskt snarkande Torgny Lindgren i vagn 12 på nattåget från Umeå till Stockholm, där Wretling ska undersöka sina stämband, och programmet utvecklas snart till en djupdykning i vintervärdens egna bihålor och hans fascination för det västerbottniska idiomet.

ANNONS

Olof Wretling

Född: Umeå.

Bor: Karlstad.

Ålder: 44 år.

Gör: Komiker, författare och skådespelare.

Hörs i programmet: The Clash, Elvis Presley, James Brown, The Cure ...

Det är avkopplande, behagligt och rätt trevligt att lyssna på Olof Wretlings språkliga utläggningar, som förutom umemål även innefattar göteborgska (Wretling har bott i Göteborg) och värmländska (han bor i Karlstad), men särskilt spännande blir det aldrig.

Kanske för att Olof Wretling redan har avhandlat det som på riktigt är intressant i hans liv, i något av sina tidigare program, eller för att hoppandet mellan Wretlings barndom och den släpiga tågresan för 15 år sedan inte riktigt hänger ihop.

Det tar nästan en timme av programtiden innan nattåget stannar i Ånge, där P O Enquist ansluter, men det är inte så långrandigt att man vill kliva av och stanna där på perrongen. Däremot gör det inget när tåget till slut glider in på Stockholm central och vi får lämna vagn 12.

Nästa vinterpratare 30/12: Anders Hansen, överläkare i psykiatri, föreläsare och författare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS