Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Recension: ”Sommar i P1” – Tousin ”Tusse” Chiza

Den 19-åriga Mello-vinnaren vill varken ses som en symbol eller någon snyfthistoria. I sitt sommarprat tar Tusse kontrollen över sin egen berättelse som innehåller både toppar och dalar.

LÄS MER: Måneskin har skapat den moderna rockstjärnan

Redan från första stund är man fast tack vare cliffhangern Tusse lämnar om hur han som trettonåring hoppar ut ur ett fönster och flyr.

Därefter berättar han – inte kronologiskt, snarare baklänges – om tiden i Talang, Idol och Mello, hur han blev omhändertagen av socialen och blev välkomnad av jourfamiljen Psilanders, den första tiden i Sverige och till sist flykten från Kongo och lägret i Uganda.

Men hela tiden med sidospår om såväl rasism och rotlöshet till uttryck genom kläder och sexualitet. Och det är befriande att höra Tusse utbrista ett stort ”vem bryr sig?” angående journalisters ständiga frågor om hans läggning.

LÄS MER: Sommar i P1: Parisa Amiri

Vem?

Tousin ”Tusse” Chiza är en 19-årig sångare som både vunnit Melodifestivalen och Idol. I våras representerade han Sverige i Eurovision Song Contest med låten ”Voices”.

Tusse föddes i Kongo-Kinshasa men kom till Sverige som åttaåring efter att ha flytt från kriget. Han bor sedan flera år hos en familj i Tällberg i Dalarna.

I juni tog han studenten i Borlänge och i höst ska han turnera och skriva nya låtar. Han debuterar som Sommarvärd.

Musik i programmet: The Weeknd, Seinabo Sey, Cornelis Vreeswijk, Sia och sig själv.

Tusses liv är en historia som inte är svartvit, och det får han verkligen fram här. Han vill varken vara symbol, propaganda eller någon snyfthistoria, något han menar att medierna försökt göra honom till.

”Tidningarna skriver alltid att jag kom ensam till Sverige, men det är fel” säger han, han hade tio av sina släktingar med sig. Det är anmärkningsvärt att till och med Sveriges Radio i utskicket med förhandslyssning till detta sommarprat då skriver att han kom ensam.

LÄS MER: Sommar i P1: Benjamin Ingrosso

”Jag är jag” säger Tusse, och det når verkligen fram till lyssnaren. När Tusse för berätta fritt i en timme kan han visa hur komplex en livshistoria faktiskt är. Här kan han själv ta makten över sin egen berättelse. Och han gör det på ett sätt som både är rättframt, varmt och ibland ganska roligt.

Sommarpratare 8/8:

Jessica Meir, astronaut, marinbiolog.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.