Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sven-David Sandström är en av Sveriges mest produktiva tonsättare och har alltid sökt efter outforskade vägar. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Recension: Sommar i P1 - Sven-David Sandström

Den 10 juni i år avled Sveriges mest berömda tonsättare, Sven-David Sandström. En månad senare sändes hans sommarprat som har ett ljust och positivt budskap trots sjukdomen.

Tonsättaren Sven-David Sandströms sommarprat är en hyllning till öppenhet och nyfikenhet. Ändå är det så sorgligt. Och det kan inte vara på så många andra sätt. För en månad sedan gick han bort och nu sitter han framför oss igen och pratar.

Sommarpratet är inte noggrant nedtecknat ord för ord, eller regisserat i varje betoning, utan spontant upplagt. Temat är komponerandet och hans liv som tonsättare.

LÄS MER: Sandström hittade nya spännande ingångar

Det som slår en är hans positiva inställning. Sandström är en av Sveriges mest produktiva tonsättare och har alltid sökt efter outforskade vägar. Och det kommer han att fortsätta med. "Ända tills jag inte finns längre", säger han två gånger.

När Sandström på 90-talet började röra sig mot ett mer romantiskt tonspråk var det inte utan mothugg. Han spelar även denna så utskällda "Fantasia" i programmet.

Men även om alla inte uppskattade denna vändning hos Sandström finns det ändå något härligt i att ändra riktning, pröva nya saker, låta nyfikenhet och intresse styra. Den svenska klassiska musiken får sig också en mycket vänlig känga för att den vill att det ska låta på ett visst sätt.

Sandström betonar att han är tillfreds med livet. Inte förrän i slutet på programmet tar han upp sin sjukdom. Och även om han just då inte trodde att han skulle dö så snart, finns det något försonande kring hans musikval som inte sällan rör döden och livet efter detta. "The High Mass". Bach. "In Paradisum".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.