Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Sjölund visar vikten av släktforskning med charmig nördighet, tycker Gustav Stjernkvist. Bild: Erik Abel
Peter Sjölund visar vikten av släktforskning med charmig nördighet, tycker Gustav Stjernkvist. Bild: Erik Abel

Recension: ”Sommar i P1” – Peter Sjölund.

Peter Sjölund hjälpte till att lösa ett av Sveriges mest uppmärksammade mord: Dubbelmordet i Linköping. Men han är varken polis eller kriminalinspektör. Han är släktforskare. I sitt ”Sommar i P1” berättar han med den charmigaste av nördighet vikten av släktforskning.

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” - Anna Kinberg Batra

”A, C, G, T, A, A, G, T, C, A”... Peter Sjölund förklarar hur en DNA-molekyl ser ut. Det skulle ta 90 år för honom att räkna upp bokstäverna i en enda molekyl, men man fortsätter att lyssna spänt.

Peter Sjölunds ”Sommar i P1” handlar nästan bara om en enda sak: släktforskning. Det är en solklar kandidat till sommarpratar-genren: charmig nördighet. En genre han lyfter med bravur. För trots att mordgåtor är något som kan fängsla den mest ointresserade lyssnare, är det inte det Peter Sjölund lägger krutet på. På ett sätt är det frustrerande, men samtidigt gör det ingenting.

Under programmets gång hör vi honom flera gånger glida bort från historien. Han fastnar i sitt nörderi. Läser gamla dokument från 1700-talet, eller talar om Tomas Ledins intressanta släkthistoria. Dessa avstickare i berättandet kan bara Peter Sjölund göra och det är i dem som personligheten och substansen i hans sommarprat påträffas.

LÄS MER: Recension: Sommar i P1- Tareq Taylor

Vem?

  • Peter Sjölund är 55 år och sedan länge släktforskare och ”DNA-detektiv”.
  • Med hjälp av hans forskning lyckades man 2020 lösa det 16 år gamla ”dubbelmordet i Linköping”. Om detta är han nu aktuell med boken ”Genombrottet” som han skriver tillsammans med Karin Bojs.
  • Debuterar som sommarvärd.
  • I programmet hörs bland annat Lars Winnerbäck: ”En tätort på en slätt”, Pink Floyd: ”Wish you were here”, Michael B Tretow: ”Den makalösa manicken” och Laleh: ”Colours”.

LÄS MER: Sommar i P1: Mikael Dolsten

När han halvvägs in i programmet säger: ”Nu ska du få dela upplevelsen av att läsa DNA-koden med mig”, är det svårt att inte bli som ett barn på julafton.

Peter Sjölund har nämligen en förmåga att tala om släktforskning på ett så underbart härligt sätt att vem som helst direkt vill kolla upp sin farfars farfars fader och vad han sysslade med. Han är också sparsam med det personliga, för detta är inte en historia som fokuserar på honom själv. Detta är en berättelse om hur släktforskning kan förändra människors liv, söka svar eller få en mordhotad.

Sommarpratare 8/7: Amelia Adamo, journalist, författare, före detta chefredaktör

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” - Fredrik Steen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.