Michael Lindgren
Michael Lindgren har en förmåga att låta både vettig och nyanserad, men ibland är det svårt att avgöra vad han egentligen vill ha sagt, skriver Anna Rosenström. Bild: Mattias Ahlm

Recension: Sommar i P1 - Michael Lindgren

Grotesco-medlemmen spelar Yasin och snackar politik i sitt sommarprat. Resultatet blir rätt så skoj, men ibland blir det svårt att hänga med i svängarna mellan humor och allvar, tycker Anna Rosenström.

ANNONS
|

LÄS MER:Sommar i P1: Niklas Strömstedt

Det är ganska kul att höra Michael Lindgren berätta om sin bakgrund i den ”undre överklassen”. Hur han handlade LP-skivor på NK som barn, och i tonåren försökte tvätta bort Lidingöstämpeln genom att klippa tuppkam och fixa dreads. Eller hur han åkte till Kuba för att gå i Che Guevaras fotspår, bara 50 år för sent.

Det bli ett politiskt och resonerande sommarprat. Men kantat med en hel del humor, som sig bör från en Grotesco-medlem. Ibland är det svårt att hänga med i vad som är skämt och på allvar. Oftast är ironin tydlig, men inte jämt och då blir det lite oklart vad han egentligen menar.

ANNONS

Vem?

Michael Lindgren är skådespelare, regissör och producent och är 43 år.

Han är född och bosatt i Stockholm och är medlem i humorkollektivet Grotesco. Är delägare i Scalateatern tillsammans med bland andra Henrik Dorsin.

Han ligger också bakom de första säsongerna av SVT:s satirprogram ”Svenska Nyheter”.

Han har varit med i filmerna ”Darling” och ”Dröm vidare” och har regisserat tv-serierna ”Kontoret” och ”Boymachine”. I augusti 2020 hade hans första långfilm premiär: ”Berts dagbok”.

Som tioåring debuterade han som skådespelare i tv-serien ”Ebba & Didrik”.

Musik i programmet: Monica Zetterlund, Miss Li, Kapten Röd, Peps Persson & Timbuktu, Yasin, Fridlyst m.fl.

LÄS MER:Sommar i P1: Benjamin Ingrosso

Manuset verkar han ha skrivit typ igår, för det förekommer massor av blinkningar till nästan dagsaktuella händelser. Lindgren hänvisar till regeringskrisen, hur Stefan Löfven blivit bortröstad och den nyss bortgångna Peps Persson får ett ”Vila i frid”.

Hiphopen är också ett ämne han återkommer till. Först låter han nästan bitter när han spelar Västeråsgruppen Fridlyst som ett ”exempel på nutida positiv hiphop”, något som ”inte är så vanligt”. När han senare spelar Yasin kallar han honom ”Sveriges tveklöst sämsta ungdomsförebild” men säger också att det inte är det som är poängen.

Michael Lindgren har en förmåga att låta både vettig och nyanserad. Men jag måste nog lyssna en gång till för att fatta vad han egentligen ville ha sagt.

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” - Karin Bodin

Sommarpratare 30/6:

Denise Rudberg, författare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS