Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Recension: ”Sommar i P1” med Jörgen Persson

Jörgen Persson har uppenbarligen levt ett jättespännande liv, tyvärr blir det inte ett lika spännande sommarprat. Som bäst är slutklämmen, när pingisproffset tar upp vikten av att vara snäll.

Om man inte är så insatt i bordtennis kanske man inte alls vet vem Jörgen Persson är. Världsmästaren i pingis är mästare inom sin gren och har rest världen över, tävlat i OS sju gånger och spelat golf med Bill Clinton.

Jörgen Persson har onekligen levt ett spännande liv, rikt på många anekdoter. Tyvärr kommer inget av detta helt till sin rätt, men det är heller inte Perssons fel. I vissa sommarprat kan man som lyssnare behöva lite mer hjälp på traven, och där måste producenten ta ett större grepp om dramaturgin – för i Perssons berättelse finns det mycket man hade kunnat fördjupa sig i.

Exempelvis hans mer filosofiska tankar om vikten av att vara snäll och öppensinnad, som kommer först under de sista sju minuterna. Eller om hur han haft konstant dåligt samvete över att under sina proffsår sällan kunnat vara hemma med sina barn.

Vem?

Jörgen Persson föddes 1966 i Halmstad och är en av Sveriges genom tiderna bästa bordtennisspelare. Han debuterade i landslaget 1983 och slutade spela 2013. Under sin karriär hann han med sju olympiska spel, tio EM-guld och fem VM-guld i olika konstellationer.

I november 2021 blev han förbundskapten på VM i Houston, USA. Då var han återigen med och skrev historia när Mattias Falck och Kristian Karlsson tog hem Sveriges första VM-guld på 30 år.

Trots alla hans imponerande bragder, både vinsterna och förlusterna, säger Persson att det här med att spela in ett ”Sommar i P1” är det svåraste han har gjort.

Pingis är allt han kan, redan som sjuåring plockades han till en klubb och han gick inte klart gymnasiet. Han hyllar sina vänner och sin mamma och erkänner krasst att utan dem hade han inte tagit sig långt.

Generellt får man en mycket god känsla för Jörgen Persson medan han pratar, han är sympatisk, han gör sitt bästa. Det har jag all respekt för.

LÄS OCKSÅ: Recension: Sommar i P1 med Hana Al-Khamri

LÄS OCKSÅ: Recension: ”Sommar i P1” med Elin Röös

LÄS OCKSÅ: Recension: ”Sommar i P1” med Henrik Brandão Jönsson

Sommarpratare 15/8

Jacques Mwepu, chef Kumlaanstalten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.