Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders ”Ankan” Johanssons sommarprat handlar om misslyckanden.  Bild: Lina Arvidsson
Anders ”Ankan” Johanssons sommarprat handlar om misslyckanden. Bild: Lina Arvidsson

Recension: Sommar i P1 med Anders ”Ankan” Johansson

Anders ”Ankan” Johansson, årets komiker 2020, upplåter sitt sommarprat åt misslyckanden, havererade relationer och tveksamma karriärval.

Vem?

Anders ”Ankan” Johansson är ena halvan i komikerduon ”Anders och Måns” som bland annat gjort tv-programmet ”Så funkar det”. Han spelade även Vanheden i ”Se upp för Jönssonligan” i fjol och syns regelbundet i tv-programmet ”Parlamentet”.

”Är det inte konstigt”, sa min kollega från Linköping som liksom jag av nödtvång filat bort all tillstymmelse till östgötska, ”att Ankan fortfarande pratat så mycket dialekt? Det var ju många år sedan han flyttade från Linköping, tror du han har kvar den för effekt?”

Man bör inte spekulera i en recension. Men låt mig säga såhär: Anders ”Ankan” Johanssons östgötska klang gifter sig perfekt med hans ödmjuka tilltal och lustiga betraktelser. Det är en fröjd att höra, och så även i detta sommarprat. Ett slags kåseri om misslyckanden, havererade kärleksförhållanden, kassa framträdanden och att söka till Scenskolan nio gånger, och aldrig komma in. Något som han bara nämner i förbifarten.

Anders ”Ankan” Johanssons östgötska klang gifter sig perfekt med hans ödmjuka tilltal och lustiga betraktelser.

LÄS MER: Recension: Sommar i P1 med Anna-Lena Laurén

Programmet börjar också med att Ankan betonar att han inte har varit med om något jobbigt eller haft det svårt. Alls. Att han lider av panikångest gör han ingen stor sak av. Nej, det är liksom bara en del av livet, som en olycklig kroppslig funktion. Sympatiskt, och ovanligt i ett sommarprat. Även om det inte någon lätt åkomma att dras med.

Han tonar också ned sina coolare kvaliteter, som att han och Lars Winnerbäck hade ett punkband ihop i tonåren, Snoddas, som släppte flera skivor. I stället får han det att låta som enbart ett fritidsgårdsprojekt i Vidingsjö, där han växte upp i. Ett sånt där otroligt generiskt svenskt villaområde som hänger i klungor runt varje svensk stad. Han beskriver bland annat hur han som barn ägnat en hel kväll åt att spotta på en väg tillsammans med vänner. Bara för att se hur stor pölen kunde bli.

Programmet är som väntat roligt, ta bara påståenden som detta: ”Linköping blev för litet, så jag drog till Hudiksvall.” Detta sommarprat är trevligt och ganska ofarligt, men kanske inget man kör av vägen för.

Sommarpratare 15/8

Gizem Erdogan, skådespelare

LÄS MER: ”Ankan” sätter upp pjäs i Göteborg – som inte ska spelas

LÄS MER: Sommar i P1: Alexandre Antonelli

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.