Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Recension: Sommar i P1 - Leif Östling

Historien om när Leif Östlings sjuåriga dotter vill bita Volvochefen Leif Johansson i benet efter deras fientliga bud på Scania är ett roligt inslag i ett annars rätt rörigt sommarprat, tycker GP:s Alexander Hultman.

Leif Östling drar inte ut på det. "Vad fan får jag för pengarna?" avhandlas direkt, närmast kategoriskt.

Kommentaren, som fälldes i "Uppdrag granskning" om skattepolitiken, var inte politisk korrekt, konstaterar han själv. Den ledde till att han fick lämna posten som ordförande för Svenskt Näringsliv, men också till att människor fortfarande kommer fram på gatan och tackar för att någon äntligen vågade ställa frågan om vad vi får för våra surt förvärvade skattepengar.

Detta tema får man säga är programmets röda tråd.

Vem?

Framgångsrik och frispråkig företagsledare vars kommentar ”Vad fan får jag för pengarna?” i Uppdrag granskning om skattepolitiken ledde till avgången som ordförande i Svenskt Näringsliv.

Vd för Scania i många år. Har suttit i Volkswagens koncernledning och i styrelsen för SKF och riskkapitalbolaget EQT.

Hedersdoktor vid Kungliga Tekniska högskolan och vid Luleå universitet. Har fått Ingenjörsvetenskapsakademiens stora guldmedalj.

Tidigt får Östling lära sig att pengar är en knapp resurs. Från barndomens Luleå, där även de minsta barnen får hjälpa till att sätta potatis och så havre, till styrelserummen i Stockholm där han av Marcus "Dodde" Wallenberg får lära sig att inte slösa med aktieägarnas pengar.

Som mest intressant blir spelet bakom Volvos försök att på 1990-talet förvärva Scania, en affär Leif Östling i rollen som Scania-vd kraftigt motsätter sig. Han bjuder upp Volvos vd Leif Johansson till sommarhuset i Luleå för att överlägga. Hans egna barn är dock djupt kritiska till att arvfienden bjuds in till deras hem.

"Jag ska bita honom i benet, det gör Lilla My i Mumintrollen mot dumma personer", säger hans då sjuåriga dotter.

Till slut sa EU-kommissionen nej till affären av konkurrensskäl.

När det personliga lämnas tappas styrfart. Kanske stämmer det att tyska läkare hinner behandla tre gånger så många patienter som svenska, och att det är skäl nog för ökade privatiseringar. Men det skymmer sikten för Leif Östlings person.

Men trots att hans Sommar i P1 bitvis är ostrukturerat så är det aldrig tråkigt.

Nästa sommarpratare 15/7: John Lundvik, sångare, låtskrivare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.