Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Recension: Sommar i P1 - Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri blir stundtals för bekväm i sitt sommarprat, som dock lyfts av det flyhänta berättandet och den öppenhjärtiga sorgen efter sin döde vän, tycker GP:s Alexander Hultman.

Jonas Hassen Khemiri är en feg person.

Det menar han i alla fall själv, den 40-årige författaren, dramatikern, poeten, pappan, sonen, i sitt Sommar i P1. Sitt andra i ordningen.

Feg, eller rädd, har han varit hela sitt liv. För nazister, för att inte bli av med oskulden, rädd för att bli lämnad. Rädd för att orden ska ta slut.

Hans feghet löper som en röd tråd programmet igenom. Mot slutet säger han: "Jag är modig för att jag föddes feg, men människor i min närhet hjälpte mig att vara modig".

Vem?

Jonas Hassen Khemiri är författare och dramatiker. Han är född och bosatt i Stockholm.

En av våra mest kända författare, aktuell med romanen Pappaklausulen. Slog igenom med den prisade romanen Ett öga rött.

Fick Sveriges Radios romanpris för Montecore och Augustpriset för romanen Allt jag inte minns. För den sistnämnda fick han också Augustpriset 2015.

Är de ende svensk som publicerat en novell i The New Yorker.

Detta tema blir tradigt så det förslår, och ryms alltför väl inom Jonas Hassen Khemiris egen komfortzon.

Talets gåva besitter han dock. Genom sin nedtonade och avskalade berättarstil sugs man som lyssnare in i programmet. Historier nystas upp, lämnas. För att en stund senare obehindrat plockas upp igen.

Jonas Hassen Khemiris sommarprat berör perioden 2008-2013. Skrivkramp, exilen i Berlin, om hur ett korrfel på sidan 163 får honom att bryta ihop på tunnelbanan.

Men han närmar sig också det rent personliga. Historien om hur han träffar sin stora kärlek – mamman till sina barn – är klyschig, men kan möjligen ge näring åt alla vilsna, kärlekskranka själar där ute. Först när Jonas Hassen Khemiri berättar om vänskapen och kärleken till sin döde vän kniper det sig i magen.

Gott så.

Nästa sommarpratare 30/6: Nicklas Lidström, f.d. hockeyspelare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.