Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Trots svinerier, sympatiserar jag med honom, skriver Sofia Andersson. Bild: Mattias Ahlm
Trots svinerier, sympatiserar jag med honom, skriver Sofia Andersson. Bild: Mattias Ahlm

Recension: Sommar i P1 – Joakim Lundell

Sofia Andersson har lyssnat på ett naket program som övertygar om att Jockiboi har hittat hem.

"Du vet inte vem jag är och det visste inte jag heller" inleder Joakim Lundell. Det vet vi när programmet är slut.

Däremellan hörs hudlösa historier om en uppväxt kantad av diagnoser, drogmissbruk och självmordsförsök. Lundell skäms inte för sitt förflutna utan tar det istället i hand och berättar om vad han har lärt sig. Mestadels är det både modigt och autentiskt.

Vem?

Youtube-profil och artist. Utsedd till Sveriges mäktigaste makthavare i sociala medier tillsammans med frun Jonna. Aktuell med tv-programmet "Familjen Lundell".

Väl nere på botten skaffade han sig ett extrovert alterego som fick namnet Jockiboi – en karaktär som räddade hans liv, enligt honom själv. Han sökte till realityserien Kungarna av Tylösand, var så "pisspackad" att han kräktes i väntrummet, och var precis vad de letade efter: en gränslös partykille. Tanken på att producenten Calle Schulman bemötte beteendet med raden "du kommer att bli superstor" gör att det brinner i mig.

Det är lätt att avfärda Joakim Lundell som ett svin. Han underbygger till och med påståendet; berättar om äckliga bloggpubliceringar och om att rulla sig i kobajs naken, och ändå få flest tjejer på festen.

Men det händer någonting i mig under hans 90 minuter. Trots svinerier, sympatiserar jag med honom.

Lundell berättar om prioriteringar och insikter i egenskap av en person som har varit nära stupet. Det är trovärdigt. När han pratar om sin fru Jonna och dottern Lunabelle gör han det med en värme, som förlåter en del. I dag är hans viktigaste uppgift att vara en bra pappa och make, säger han. Någonstans övertygar Joakim Lundell mig om att han är just det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.