Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astronauten Jessica Meir berättar i sitt sommarprat om hur det är att sväva viktlös i rymden och hitta sig själv. Bild: Duke Brady
Astronauten Jessica Meir berättar i sitt sommarprat om hur det är att sväva viktlös i rymden och hitta sig själv. Bild: Duke Brady

Recension: ”Sommar i P1” – Jessica Meir

Ett puttrigt sommarprat som bjuder på svindlade himlafärder ovan jorden och en kärleksförklaring till gäss. Marinbiologen och Sveriges första kvinna i rymden, Jessica Meir, berättar om den lilla flickan vars dröm blev sann.

På amerikanskklingande svenska börjar berättelsen om den lilla flickan som drömde om att bli astronaut, och som blev det också. Jessica Meir gick 2019 till historien som första svenska kvinna i rymden – sju månader där ute blev det.

I sommarpratet får vi höra om resan dit. Det puttrar på bra i rytm och ton. Meir nördar loss om varför just gäss är så spännande, hur hon blev intresserad av marinbiologi och började göra experiment med Nasa under ytan. För att sedan röra sig upp ur havets djup hela vägen till rymden.

LÄS MER: Sommar i P1: Parisa Amiri

Vem?

Jessica Meir är en svensk-amerikansk astronaut som tillbringat sju månader ombord på rymdstationen ISS mellan 2019 och 2020.

Tillsammans med en annan kvinnlig astronaut blev Meir historisk då de genomförde den första rymdpromenaden med endast kvinnliga deltagare. Meir är också den första svenska kvinnan i rymden.

43-åringen är född i delstaten Maine, USA. I dag bor hon i Houston. Hon har studerat rymdvetenskap, doktorerat i marinbiologi och är även hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Debuterar som Sommarvärd.

LÄS MER: Jessica Meir ingår i månprogrammet

Musiken är noga utvald. ”Looking For Astronauts” med The National och The B-52'S ”Planet Claire” är exempel på låtar som på ett fint sätt ramar in de olika etapperna. Hon pratar rakt på sak om pressen att generera innovativa idéer, att lida av bluffsyndrom och inte lita på sin egen kompetens. Det var när hon till slut såg jorden från ovan som hon förstod hur långt hon kommit, att hon var hemma.

Det är hisnande att höra om hur man manövrerar kroppen i en rymddräkt, ograciöst, besvärligt och klumpigt, men i total koncentration. Och att sedan störta ner mot jorden genom atmosfären igen och kliva ur en farkost som landat mitt i en pandemi.

Då är det också betryggande att höra orden ”även en planet i kris är värd att återkomma till”.

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Tousin ”Tusse” Chiza

LÄS MER: ”Sommar i P1” – här är hela listan med sommarvärdar

Sommarpratare 9/8:

Claudia Olsson, entreprenör och digital strateg.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.