Recension: Sommar i P1 - Isabelle Gulldén

Isabelle Gulldén är i sitt program ungefär som hon är på planen - okonstlad. Jonathan Bengtsson tycker ändå att det finns en viss värme i den svenska handbollsstjärnans sommarprat.

ANNONS
|

Isabelle Gulldén sommarprogram är mycket okonstlat. Lika fritt från cirkuskonster som hennes krigiska, ibland rent av brutala spelstil.

Över 90 minuter avhandlar den svenske handbollsspelaren allt från ätstörningarnas djävulska matematik, till hennes vedermödor på plan. Hela tiden utan att rivas upp, utan att rinna ner i jämmerdalen. Gulldén ser på sitt lidande nästan vetenskapligt – hon är på alla vis en elitidrottare.

Därför också helt låst i den livsinställning som professionellt sportutövande kommer med: ge aldrig efter, vik inte ner dig, allt det ursinne som bor i dig ska ut, fräs åt fysikens lagar.

"Hon är på alla vis en elitidrottare"

Samtidigt letar sig ibland någonting annat, något varmare, in.

ANNONS

Det letar sig in i det helt vanliga sätt som Gulldén pratar på. Det letar sig också in i hennes låtlista, som överlag vittnar om ett amputerat omdöme – men som i sammanhanget fungerar.

Här finns också en specifik humor. Ett exempel: Gulldén påstår sig vid ett tillfälle vara en stadig individ om söker trygghet - och växlar sedan över i att berätta om en hastig flytt till Rumänien.

Isabelle Gulldéns sommarprat är sammanfattningsvis lite beskedligt, lite trögt, men hennes 90 minuter sjunker trots detta inte ihop.

Sommarpratare den 7/7: Jonas Gardell, författare, artist

Vem?

Isabelle Gulldén är en 30-årig svensk handbollsspelare, född i Partille utanför Göteborg.

Har på sin meritlista bland annat ett EM-brons, och har blivit utnämnd till damallsvenskans nästbästa handbollsspelare genom tiderna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS