"Fotboll är världens största kulturfenomen i första hand, en sport därefter", säger Erik Niva i sitt Sommar i P1.
"Fotboll är världens största kulturfenomen i första hand, en sport därefter", säger Erik Niva i sitt Sommar i P1. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Recension: Sommar i P1 - Erik Niva

Erik Niva försöker inte göra sig till, därför lyckas han i sitt sommarprat teckna ett värdigt personporträtt över sig själv, skriver GP:s recensent Alexander Hultman.

ANNONS
|

För att ringa in en människas liv krävs tio nyckelbegrepp.

Bakgrund, karaktär, vägskäl, framgångsfaktorer, dörröppnare, motgångar, konflikter, svagheter, motståndare och utmaningar.

Det är begreppen Erik Niva använder när han ska porträttera en annan människa. Det är också med hjälp av dessa han i sitt sommarprat försöker gestalta sig själv i helfigur.

Vem?

Fotbollskrönikör som utsetts till Sveriges bästa sportjournalist nio år i rad. Skriver i Aftonbladet och kommenterar Champions League och Premier League i Viasat fotboll.

Gett ut ett flertal böcker om fotboll och fotbollens roll i samhället, bland annat "Vår fotboll" och "Känner ni vibbarna"?

Har deltagit i "På spåret" och fått Publicistklubbens pris Guldpennan.

Resan startar när han som barn upptäcker att hemorten, gruvsamhället Malmberget i Norrbotten, inte ens ryms på tv:s väderkarta. Världen finns någon annanstans.

Den blir bildligt talat större när han samlar bilder över fotbollsspelarna från VM 1986 i ett panini-album, och bokstavligt talat större när han som vuxen besöker Aztekastadion i Mexico City, där VM-finalen 1986 avgjordes.

ANNONS

Framgångsfaktorn ligger i att han – till skillnad från sina klasskamrater – hade böcker hemma. Dörröppnaren är när han som fjortonåring tvingas inse att han inte är bra nog för att bli fotbollsproffs och i stället blir punkare. Konflikten består bland annat i att hans alkoholiserade kollega på Aftonbladet fantiserar om att köra över honom med sin bil.

Styrkan ligger i sommarpratat är att Erik Niva inte försöker göra sig själv mer intressant än han egentligen är. Han lyckas dessutom undgå det alltför vanliga misstaget att mest tala till de redan frälsta.

Eller som han själv uttrycker det:

"Fotboll är världens största kulturfenomen i första hand, en sport därefter".

Nästa sommarpratare 4/7: Kodjo Akolor, programledare, komiker

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS