Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Claudia Olsson är en prisbelönt entreprenör och digital strateg. Hon debuterar som sommarvärd. Bild: Mattias Ahlm
Claudia Olsson är en prisbelönt entreprenör och digital strateg. Hon debuterar som sommarvärd. Bild: Mattias Ahlm

Recension: ”Sommar i P1” – Claudia Olsson

Möten med cyborger, frågor om uppkopplingens sårbarhet och en vilja att få flera att lära sig om den digitala eran. Entreprenören Claudia Olsson har goda intentioner, men sommarpratet blir på tok för tråkigt.

Ett samtal med en cyborg som kan höra färger. En bil som styrs av en människohjärna och känslor. Claudia Olsson, prisad digital strateg och entreprenör berättar med inlevelse om tekniken som hon tycker är så spännande. Men det här är dessvärre inte ett lika spännande sommarprat.

Intentionen är god. Olsson berör många intressanta och viktiga punkter om digitalisering och teknikens integrering med människan. Tyvärr blir det ganska substanslöst, i alla fall om man inte är så insatt i den fjärde industriella revolutionens toppar och dalar.

LÄS MER: Sommar i P1: Sara Bruun

Vem?

Claudia Olsson är 37 år, född och uppvuxen i Stockholm. Hon är en prisbelönt entreprenör och globalt eftertraktad som digital strateg. Olsson har även prisats som en av de mest inflytelserika och kreativa personerna i svenskt näringsliv. World Economic Forum har utnämnt henne till en av världens främsta unga ledare.

Olsson har också grundat språkbolaget Swedish for Professionals och bolaget Stellar Capacity som utbildar i digitalt ledarskap. Hon har examen från Kungliga Tekniska Högskolan och Handelshögskolan i Stockholm.

Claudia Olsson å sin sida är expert på ämnet, och det är tydligt att hon brinner för att öka just kunskapen om hur tekniken kan hjälpa människan. Hon ställer relevanta frågor om vad som egentligen är mänskligt, cybersäkerhet, uppkopplingens sårbarhet. Det hade kunnat bli precis vad som behövs – en inkörsport till att förstå den digitala erans många gäckande frågor. Men istället blir det snårigt och bökigt att hänga med i alla parametrar som tas upp.

De små snuttarna av faktiska möten med robotar eller arbetet på Nasa är alldeles för få och för snabbt avhandlade. Istället upprepas det gång på gång att vi måste lära oss mer och sluta vara så rädda för tekniken. Det gör att sommarpratet helt enkelt blir för tråkigt.

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Tousin ”Tusse” Chiza

LÄS MER: Recension: ”Sommar i P1” – Jessica Meir

Sommarpratare 10/8:

Lina Watz, simmare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.