Anne Ramberg är avgående generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund.
Anne Ramberg är avgående generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Recension: Sommar i P1 - Anne Ramberg

GP:s kulturchef Björn Werner tycker Anne Rambergs appell till demokratin är viktig – men tror inte att det är så den kommer räddas.

ANNONS
|

Det vore att ta i att livesända sommarprat har en aura av spänning runt sig, med tanke på att sommarprat generellt har samma spänningshalt som ett glas nyponjuice. Men det är klart man spetsar öronen när Anne Ramberg, avgående generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund pratar ofiltrerat till folket. Redan utan liveknappen på har hon gjort sig känd för att försvara rättsstatens principer mot både klåfingriga sossar och moderater – och drar sig inte heller för att kalla invandringsfientliga grupper för "bruna råttor".

Och visst skjuter hon skarpt. Appell efter appell för rättsstaten och demokratins principer smattrar fram mellan låtar typiskt utvalda för budskapet snarare än kvaliteten (lågvattenmärke: James Browns "It's a mans world"). Rättssäkerhet, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter, fria konst och fria medier, allt värnas i god ordning och med stort patos.

ANNONS

Viktigt? Ja, som en nödraket på ett stormigt hav. Det hon säger är så rimligt att det nästan framstår som extremt, med tanke på hur långt den politiska mitten gått för att närma sig Sverigedemokraterna. Samtidigt blir det som så ofta med röster från samhällselitens centrum nu: defensivt, oroat, mästrande. Men att peka finger mot alla de som tvivlar på mänskliga rättigheter är lätt gjort. Svårare är att återskapa förtroendet för att en värld som värnar allas lika värde är den bästa, hos de som börjat tvivla.

Vägen dit går tyvärr nog inte genom appeller för de redan frälsta.

Nästa sommarpratare (3/7) Erik Niva, fotbollskrönikör

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS