Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Agneta Sjödin Sommar i P1
Agneta har tillbringat 30 år i tv-rutan och skrivit 10 böcker. Nu debuterar hon som sommarvärd i P1. Bild: Mattias Ahlm

Recension: ”Sommar i P1”– Agneta Sjödin

Programledaren och författaren Agneta Sjödin blir profet för allas väg till självkärlek – resan är målet säger hon. Klyschigt och tjatigt tycker GP:s recensent.

För Agneta Sjödin blev mötet med författaren Paulo Coelho en vändpunkt. Han tyckte att hon skulle börja skriva och att hon skulle gå en pilgrimsvandring. Hon gjorde båda och fann sig själv. I sitt sommarprat får vi höra om uppväxten i Hudiksvall varvat med kändisanekdoter – en efterfest med Toto, en flygresa med George Harrison. Men Agneta Sjödin vill fokusera på den inre resan.

Det blir existentialism deluxe. Grubblerier om livet, jaget, och vägen framåt. Att hela självkänslan, se otryggheten i vitögat och våga ge sig iväg trots att man är rädd – uppåt och utför – resan är målet. Det blir ganska klyschigt. Allmängiltigt också, eftersom klyschor blir klyschor av en anledning.

Vem?

Agneta Sjödin är 53 år och en av Sveriges mest välkända programledare. Debuten blev 1991 i ”Tur i kärlek” med Adam Alsing och sedan har hon bland annat programlett tittarsuccéerna ”Fångarna på fortet”, ”Gladiatorerna” och ”Let's dance”.

Sjödin är även författare och har skrivit 10 böcker. Just nu arbetar hon på nästa. Hon föddes i Hudiksvall men bor sedan många år i Stockholm. Debuterar som sommarvärd.

Men när vi får höra om det lilla fröet som med vinden får hjälp att växa osv, osv, då tar det faktiskt stopp. Känslan av att lyssna på en profet på jakt efter att få alla att älska sig själva infinner sig. Det är okej såklart, men också väldigt tjatigt.

Sjödin undrar om vi inte alla vill se saker klart och förstå meningen med livet? Jag undrar vad meningen med allt prat är om det inte leder någonstans. För vi kommer tyvärr inte så nära Agneta Sjödin, annat än i väldigt korta stunder. Det hade varit fint att få lära känna personen bakom alla filosofiska riktlinjer lite bättre.

LÄS MER: Så gjorde vi: ”Sikta mot stjärnorna”

Sommarpratare 14/7:

Mathilda Hofling, medicinsk sekreterare och Lyssnarnas Sommarvärd 2021.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.