Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christoffer Nordenrot, Jonas Fagerström och Carl Déman i DPlays nya tv-serie ”Pappas pojkar”. Bild: Dplay och Kanal 5
Christoffer Nordenrot, Jonas Fagerström och Carl Déman i DPlays nya tv-serie ”Pappas pojkar”. Bild: Dplay och Kanal 5

Recension: ”Pappas pojkar” – DPlay

Tittarna är värda bättre än ”Pappas pojkar”. Ribban hamnar alltför lågt när den här norska humorimporten översätts till svenska i DPlays nya partyserie.

TV-humor

”Pappas pojkar”

Dplay

Med: Jonas Fagerström, Lucas Simonsson, Carl Demán, Christoffer Nordenrot.

Regi: Jonna Nordenskiöld och John Lundberg.

Premiär: 6 december, DPlay.

X

Första skämtet kommer direkt – grabbarna har hyrt en manlig strippa till det 27-åriga födelsedagsbarnet Mathias. Det blir rumpskak och sköna homofoba vibbar innan kameran landar på stjärtskåran. Sedan vinjett – pang! Man är i alla fall tydlig med var man lägger ribban, det vill säga lågt.

”Pappas pojkar” är en sitcom där punchlinen är att fyra mansbebisar som närmar sig trettio bor ihop. De lever på gamla meriter och försörjer sig genom att be pappa om pengar. Skämtet ska alltså ligga i att killarna är bortskämda och lite tragiska. Vi ska skratta åt dem, inte med dem. Men med kläder från Dressman och avsaknad av den självsäkerhet som hör bortskämda brats till blir det hela inte särskilt övertygande.

LÄS MER: Recension: ”Jakten på en mördare” – SVT

Det här är inte fyra bortskämda ungar, det är fyra humorkillar som spånat fram en ”kul” tv-idé. Eller, inte ens det, ”Pappas pojkar” baseras på norska ”Hvite gutter” som är inne på fjärde säsongen i hemlandet. Men någonting måste ha försvunnit i översättningen för Christoffer Nordenrot och humorgruppen JLC (Jonas Fagerström, Lucas Simonsson och Carl Demán). Som humor. Och finess.

De badar sedan tillsammans till tonerna av Håkan Hellström och allt är bra.

En välvillig tolkning är denna: det har funnits en tanke med valet av chinos och svenneattityd i stället för Solsidan-snobberi. En tanke om att kunna bocka av ”värme” och ”hjärta” på regissörens önskelista?

LÄS MER: Recension: ”The crown”, säsong 4

Den teorin skulle i så fall backas av scener som den där man lär två 14-åringar att slå sina mobbare på käften och sedan lägger sig i gräset och håller varandra triumferande i handen i en några sekunder för lång slutbild. Och scenen där sexism-polletten trillar ned efter att tre feminister förklarat att det är taskigt att bedöma kvinnors kroppar på en tiogradig skala. De badar sedan tillsammans till tonerna av Håkan Hellström och allt är bra.

Lämna honom. Lämna hela produktionen. Du är värd bättre och det är jag som tittare också.

Den enda stunden som bränner till, om än med minimal låga, är när Mathias trevliga tjej Fanny (Johanna Strömberg) börjar känna att förhållandet kanske inte är moget ändå. Bättre sent än aldrig, tänker jag, eftersom det är obegripligt att en fullt fungerande tjej är ihop med en kille som lägger pengar på limo och ”dagfylla”.

LÄS MER: Sex och sociala spel i Lisa Langseths nya tv-serie

Lämna honom. Lämna hela produktionen. Du är värd bättre och det är jag som tittare också.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.