Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Björn Terring
Bild: Björn Terring

Recension: Norlie & KKV - "Se på oss nu"

Popduon Norlie & KKVs tredje album är helt tömt på den melodikänsla som bandets andra skivor har visat upp, tycker Jonathan Bengtsson.

Skivrecension

Norlie & KKV

"Se på oss"

(Universal)

Det vore kanske möjligt att ha överseende med denna skiva om den var svängig. Sväng kan rättfärdiga mycket. Obegripliga texter, tunna idéer, mögliga produktioner - är melodin tillräckligt stark blir allt detta ändå oväsentligt.

Norlie & KKV har under sin karriär hittat fram till en viss precision när det gäller melodier. Detta bör också vara den centrala anledning till varför de inte har slaktats i media. Sonny Fahlberg och Kim Vadenhags senaste album fick till och med en fyra av tidigare musikjournalisten, numera PR-sultanen, Jan Gradvall.

LÄS MER: Blood Orange är fast i sitt eget geni

Till duons tredje fullängdare "Se på oss nu", som kretsar kring relationer och uppbrott, har denna melodikänsla runnit bort. Skivans tre första låtar känns faktiskt direkt omänskliga. Den poppiga ljudbilden är så kall, rymmer så historiskt lite blod, att den måste vara producerad av ett brunnslock.

Det blir sedan bara en aning bättre. ”Seven elevens” inledning kommer med vissa löften, alla försvinner dessvärre när den klena refrängen rullar in som en liten tunna gödsel. ”Inte vem som helst” är väl också gångbar om man ska vara mild.

Målgruppen för Norlie & KKV:s musik har alltid varit mycket tydlig. Duon vill nå ut till alla människor som bara kan lyssna på musik efter klockan åtta en lördag, när de har druckit fem Bacardi Breezer och vardagen börjar ge efter. Inget fel i detta.

Med ”Se på oss” har dock denna tydlighet försvunnit. Där duons växlingar mellan rap och sång tidigare kändes lustiga, tycks de nu effektlösa. Där det tidigare fanns humor, finns nu bara släta kärlekslåtar om släta människoöden. Ingenting, verkligen ingenting med det här är roligt.

. Bild: Björn Terring
. Bild: Björn Terring

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.