Bild från premiären av programmet.
Bild från premiären av programmet. Bild: Tommy Holl/TT

Recension: ”Lotta på Liseberg” 5 juli 2021

”Lotta på Liseberg” är en enkel plats, med applåder och allsång. Men säsongens andra avsnitt bjuder också Jonathan Bengtsson på en känsla av kraftlöshet – tills Py Bäckman äntrar scenen.

ANNONS
|

Det har gått en timme. Dotter sjunger Lalehs "Bara få vara mig själv", och ser inte helt trygg ut. Hon säger till publiken att dansa; ingen ställer sig upp och dansar. Himlen ovanför är i samma färg som bovetegröt. Kamerans kärlekslösa ljus fräser i ansiktet på den värmländska sångerskan. Hon har några besynnerliga rymdgaloscher på armarna. Man tänker plötsligt att artistyrket kan vara skoningslöst: du ska vara en hjälte, du ska vara en jonglerande schimpans.

”Lotta på Liseberg” brukar vara en enkel plats. Här klappar alla gott och friskt, här sjunger publiken ut. Även ikväll sker visserligen mycket som är trevligt. Lotta Engberg drar ett skämt en gosse som kommer för snabbt. Isak Danielsson berättar att han har en bulldog som heter Wilma.

ANNONS

LÄS MER:Recension: Premiären av Lotta på Liseberg 20 juni 2021

Men ändå känns dessa nittio minuter ofta tillkämpade. Varken Dotter eller Danielsson gör någonting värt att minnas. Lisebergs allsångsscen kan se så blommig och frejdig ut, men den är verkligen en sträng prövning för de oförberedda. Sven Ingvars är endast godtagbara, med sin sexuella dansbandsboogie.

Py Bäckman gör däremot ett utmärkt avtryck. Hon klär sig i en grön bondhatt, och ser ut som en vis borgmästare i någon söt trollby. Bäckman framför också en formidabel "Stad i Ljus". Det finns något rörande i hur hon försöker ta den högsta tonen i låtens slut, trots att den är omöjlig att träffa för hennes sjuttiotreåriga struphuvud. Tommy Körberg kan inte nå den längre. Men Bäckman vinklar huvudet och trycker ur sig allt det hon äger, alla somrar och alla vårar hon har haft; det går nästan.

LÄS MER:Recension av premiären på ”Allsång på Skansen” i SVT

Också Magnus Carlsson har en utsökt kväll. Han gör bland annat en ljuvlig version av Rick Astleys "Never Gonna give you up". Och är någon annan artist lika vänlig? Om en broder hade behövt skydd för kvällen: Magnus Carlsson hade erbjudit både gästrum och nattabulle. Om Carlsson påträffat en Dalmatinvalp och en bandit med dragen pistol; han hade kastat sig emellan och tagit en kula i bröstkorgen.

ANNONS

Under Isak Danielsons framträdande sitter publiken och ängslas på sina svarta plaststolar. Dotter lägger an läppstift. Carlsson ser emellertid helt skakad ut. Han stirrar på Danielson och ler som om han förstått någon stor, förkrossande sanning om livet.

LÄS MER:Artisterna till sommarens Lotta på Liseberg i TV4 är klara

Kvällens "Lotta på Liseberg" må vara lite klent och kraftlöst. Men vid ett par tillfällen sitter allting ihop helt rent.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS