Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Recension: Kalle Anka nr 38 – "Häxjakten i Göteborg"

Att Kalle Anka nyligen har tecknats in i Göteborgsmiljö har väckt mycket uppmärksamhet. Men hur bra är egentligen själva serien? Enligt serietecknaren Johan Wanloo är den inte speciellt lyckad.

Kalle Anka nr 38 –"Häxjakten i Göteborg"

Manus: Unn och Stefan Printz-Påhlson

Bild: César Ferioli

Farbror Joakim är egentligen inte girig eller ens mycket till kapitalist. Han är en hoarder som släpar med sig en medberoende Kalle Anka världen runt på jakt efter småmynt. I serien ”Häxjakten i Göteborg” med manus av Unn och Stefan Printz-Påhlson och teckningar av César Ferioli har de hamnat på Bokmässan.

Dock har Magica De Hex följt efter dem för att, som alltid, försöka stjäla Farbror Joakims första intjänade krona. Joakim är övertygad om att den bringar tur och att han skulle bli av med alla sina rikedomar ifall den försvann. Magica får tag på kronan och sedan vidtar en slapstickartad jaktscen som tar dem från Svenska Mässan, över Avenyn, upp på Skansen Kronan och genom Feskekörka.

Tecknade seriers underhållningsvärde är, vid sidan av den eventuella skickligheten i själva hantverket, påfallande ofta avhängigt av ett slags kontrakt mellan avsändaren och läsaren. Det sätts upp ett antal parametrar som signalerar vad som skall framkalla t ex komik.

LÄS MER: Kalle Anka har ankifierat spårvagnshållplatserna

I Kalle Ankas fall handlar det ofta om att han hamnar i komplicerade och halsbrytande förvecklingsdramer på grund av bagatellartade orsaker. En typisk intrig kan vara att Kalle måste köpa en present till sin flickvän och för att få pengar tar han ett jobb han är okvalificerad för. Det kanske inte låter så roligt men eftersom vi kommit överens om att detta är roligt i Kalle Ankas universum skrattar vi.

LÄS MER: Fnissiga felen när Kalle Anka besöker Göteborg

Tyvärr är ”Häxjakten i Göteborg” inte speciellt lyckad ens inom dessa ramar. Komiken består främst av att Kalle, Joakim och Magica välter saker. Serien blir aldrig spännande eftersom syftet med den utdragna jakten mest är att visa upp olika göteborgsmiljöer. Att få tillbaka turpengen är sekundärt.

De genuint dramatiska äventyren skapade av Carl Barks eller Paul Murry känns långt borta. Dock ska skaparna ha ett plus i kanten för att Kalle och Joakim tar upp jakten på varsin elsparkscykel när Magica flytt i en spårvagn. Det är en pikant liten detalj alla göteborgare som rört sig i innerstaden det senaste året kan skrocka igenkännande åt.

Just att Göteborg skildrat genom ett varmt tecknat cartoonfilter framstår som både pittoreskt och exotiskt är seriens främsta behållning. Men trots det kommer nog aldrig Göteborg få samma legendariska status som Anderna, Klondike eller Långtbortistan i Kalle Ankas universum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.