Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Recension: "His dark materials" – HBO Nordic

Höstens stora fantasyäventyr kittlar fantasin med steampunkig estetik och bedårande animerade djur. Men skådespeleriet blir lite platt emellanåt, tycker GP:s Johanna Hagström.

Fantasyserie

His dark materials

HBO Nordic (8 avsnitt)

Av: Jack Thorne, efter en boktrilogi av Philip Pullman.

Med: Dafne Keen, Ruth Wilson, James McAvoy, Clarke Peters.

Premiär: 4 november.

Är "His dark materials" en ny "Game of thrones" (något den har utmålats som)? Absolut inte. Däremot är HBO:s och BBC:s nya fantasyserie absolut ett gott val för alla barnfamiljer som vill ha något mer "Harry Potter"-likt att titta på tillsammans i jul än den nya "Ture Sventon"-serien.

LÄS MER: Recension: "Filip och Mona", SVT

Serien bygger på den första boken i Philip Pullmans fantasytrilogi om "Den mörka materian", som utkom 1995 till 2000. En andra säsong, som utgår från bok nummer två, är redan beställd och det är glädjande. För den här serieversionen är betydligt bättre än långfilmen "Guldkompassen" från 2007.

Alla människor har en daimon" ett talande djur som förkroppsligar människans själ och alltid vandrar bredvid dem.

Philip Pullman är känd för att bygga komplexa världar och kanske behövs det en tv-serie i flera säsonger för att hela bygget ska få veckla ut sig i en rimlig takt.

Det hela börjar i en värld som liknar vår egen, men i en obestämbar steampunk-era, där folk reser med zeppelinare och den förhärskande kyrkliga makten "Magisteriet" vill begränsa människors fria vilja.

LÄS MER: Recension: "Vår tid är nu", säsong 3 – SVT

Hjältinnan är den 12-åriga flickan Lyra (Dafne Keen), som växer upp som föräldralös på ett Hogwarts-doftande lärosäte i Oxford. Alla människor har en "daimon", ett talande djur som förkroppsligar människans själ och alltid vandrar bredvid dem.

Alla borde få en egen daimon, ett talande djur, som följeslagare. Här flickan Lyra (Dafne Keen) med sin mårddaimon. Bild: HBO/BBC
Alla borde få en egen daimon, ett talande djur, som följeslagare. Här flickan Lyra (Dafne Keen) med sin mårddaimon. Bild: HBO/BBC

Djuren kan skifta form under barndomen, men får sin slutliga hemvist när barnen blir vuxna. Det här låter som något väldigt svårt att få till i rörlig bild, men jag måste säga att seriens daimoner är genomgående jättefint animerade och bitvis rent bedårande.

Ibland räcker de tappra barnskådespelarnas insatser inte riktigt till för att fylla ut alla vådliga hopp.

Lyra och hennes lilla kvicka mårddaimon kastas ut i äventyret när hon ska söka efter sin bäste vän, som tillsammans med många andra barn rövats bort och förts iväg till London av en mystisk liga. Utrustad med en guldkompass, som är ett instrument som avslöjar sanningar, börjar hon en vindlande resa.

LÄS MER: Recension: "Watchmen" – HBO Nordic

Ibland räcker de tappra barnskådespelarnas insatser inte riktigt till för att fylla ut alla vådliga hopp mellan olika världar och möten med fantasifulla djur (bepansrade isbjörnar som talar, bland annat). En välbeprövad sanning i fantasygenren är dock att det är roligt att spela elak och Ruth Wilson är en fröjd att skåda i rollen som den manipulativa mrs Coulter, även om det är en ganska sliten bild att en sminkad, mörkhårig och sexig kvinna är en person man gör bäst i att inte lita på.

Nåväl. Serien blir ibland lite platt i sitt pliktskyldiga redovisande av Pullmans intrikata världar. Men de visuella effekterna är så välgjorda och rollerna så välspelade att du som tittare hela tiden vill se mer. Och alla borde få en egen daimon i julklapp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.